Aanpak eikenprocessierups

14 mei 2019

De eikenprocessierups is de rups van een nachtvlinder. Op een groot aantal eikenbomen in vrijwel geheel Nederland zitten momenteel (veel) behaarde rupsen. Bij aanraking met de brandharen van de rups kunnen klachten ontstaan zoals jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen. De ene persoon is daar gevoeliger voor als de ander. Ook voor dieren zijn er gezondheidsrisico’s.

In de gebieden van GLK

Onze boswachters en beheerders houden de eikenbomen goed in de gaten. Op locaties in de bewoonde omgeving en bij huizen zal Geldersch Landschap & Kasteelen preventief een biologische behandeling van de eikenprocessierups uitvoeren. Dit gebeurt met het benevelen van de betreffende bomen met een oplossing met daarin de nematode Steinernema feltiae. Dit microscopisch kleine wormpje, ook aaltje genoemd, is een natuurlijke vijand van de eikenprocessierups. Dit werkt over het algemeen afdoende. Deze behandeling zullen we terughoudend uitvoeren, omdat ook andere rupsensoorten dan de eikenprocessierups getroffen kunnen worden. Op plaatsen waar de eikenprocessierups zich onverwacht ontwikkelt en deze overlast dreigt te vormen voor publiek, zullen onze beheerders overgaan tot het wegzuigen of branden van de nesten.

In bos en parken zal Geldersch Landschap & Kasteelen niet tot bestrijding overgaan. Dan zal bij de ingangen het publiek worden gewaarschuwd voor aanwezigheid van de eikenprocessierups.

Overigens past de natuur zich geleidelijk aan en zijn inmiddels vogels als mussen en mezen, insecten zoals roofvliegen en -wantsen en vleermuizen de beste biologische bestrijders aan het worden.

Advies

Het advies is om met een wijde boog om aangetaste bomen heen te lopen. Een goede bedekking van de hals, armen en benen is verstandig bij een bezoek aan een (natuur-)gebied met eikenprocessierupsen. Daarnaast het advies niet op de grond te gaan zitten.
Ga na aanraking van de rupsen of haren niet krabben of wrijven, maar was of spoel de huid of ogen goed met water. Was zo nodig ook kleren (liefst op 60 °C).

Meer weten

Vragen over de eikenprocessierups? Neem contact op met de GGD in uw regio.

Meer nieuws