Bosbeheer: over kap en verjonging

Bossen hebben het moeilijk. Droogte, plagen, stikstof: hoe houden we onze bossen gezond? “Bosverjonging”, zegt beheerder Bram de Jong. 

© Marc-Loeven

Er wordt nogal eens gedacht dat het kappen van bomen in het bos te maken heeft met inkomsten uit de verkoop van hout. Maar meestal gaat het juist om het vervangen van bomen in oude productiebossen. Door die te vervangen door andere soorten die beter tegen klimaatverandering kunnen, verbeter je het bos en kan er een rijkere flora en fauna ontstaan. Verjongen dus.

Gezonde klimaatbestendige bossen

Het beheren van bossen is iets voor de lange adem. Bomen doen er tientallen jaren over om volwassen te worden. Je moet als bosbeheerder dan ook ver vooruit kunnen kijken.
Door klimaatverandering willen we nu meer variatie in het bos. Dat levert meer biodiversiteit op. En dat moet snel gebeuren. Als we nu aanplanten, hebben we straks weer genoeg sterk bos.

Wil je meer weten? Lees verder en luister de radiofragmenten uit de uitzending Zin in Zondag van 10 maart 2024.

Ook jij kunt helpen met het aanplanten van klimaatbestendig bos.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

Bezoek een kasteel

De Gelderse kastelen zijn magische poorten, elk uniek door zijn ligging, bouwstijl en rijke geschiedenis. Ze vertellen je in geuren en kleuren hoe onze voorouders leefden, soms tot wel tot 700 jaar terug. Ook rondom elk kasteel is veel te zien en beleven. Ontdek ze allemaal!

Boek je tickets

Koop hier kaarten voor je kasteelbezoek of reserveer een kasteelactiviteit.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

De natuur in

Bezoek een natuurgebied of landgoed

Je vindt onze 161 natuurgebieden in elke uithoek van de provincie. We beheren bijna 12.000 hectare Gelderse natuur. Van de groene Veluwe, het waterrijke Rivierengebied tot het coulissenlandschap van de Achterhoek. Laat je verrassen en ontdek de natuur bij jou in de buurt.

Kies een activiteit

Ontdek de Gelderse natuur op de manier die bij je past.