Draai kabinet Natuurherstelwet

12 maart 2024

De gezamenlijke natuurorganisaties zijn diep teleurgesteld dat Nederland komende maand alsnog tegen de Europese Natuurherstelwet gaat stemmen. Het kabinet komt met dit besluit precies op de dag dat het Europese Milieuagentschap waarschuwt dat Europa onvoldoende is voorbereid op klimaatrisico’s als droogte en overstromingen. “Nederland gaat nu op de rem staan terwijl juist de oplossing zit in grootschalig natuurherstel. Deze Europese Natuurherstelwet is een belangrijke eerste stap, maar er is veel meer actie nodig”, zegt de coalitie van natuurorganisaties zoals LandschappenNL, het Wereld Natuur Fonds, Natuurmonumenten, Vogelbescherming Nederland en Stichting De Noordzee in een eerste reactie.

© Jeroen van Wijk

De draai van het kabinet is ook onbegrijpelijk omdat juist uit een recent rapport in opdracht van het kabinet blijkt dat natuurherstel de samenleving miljarden oplevert, terwijl niets doen juist torenhoge kosten met zich meebrengt en het land verder op slot zet. Het besluit van het kabinet om tegen de verordening te stemmen staat haaks op alle wetenschappelijke bewijzen. “De Europese Natuurherstelwet is hard nodig omdat zo’n 80% van de natuurgebieden in Europa in slechte staat is. Ook in Nederland gaat het niet goed. Gezonde natuur levert bovendien niet alleen geld op maar zorgt ook voor schoon water en schone lucht. En met de wet wordt niet alleen natuur versterkt, maar heeft juist ook de landbouw zicht op een duurzame toekomst. Onze voedselzekerheid hangt tenslotte af van biodiversiteit.”

Meerderheid EU-lidstaten voor de Natuurherstelwet

Komende maand stemmen de EU-lidstaten over de Europese Natuurherstelwet. De Nederlandse natuurorganisaties gaan ervan uit dat uiteindelijk toch een meerderheid van de landen voor de wet zal stemmen omdat natuurherstel niet langer kan wachten.

Bijna 1 miljoen Europeanen, 7000 wetenschappers, honderden ambtenaren en meer dan honderd grote bedrijven willen net zoals de natuur- en milieuorganisaties dat de natuurherstelwet er komt.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

Bezoek een kasteel

De Gelderse kastelen zijn magische poorten, elk uniek door zijn ligging, bouwstijl en rijke geschiedenis. Ze vertellen je in geuren en kleuren hoe onze voorouders leefden, soms tot wel tot 700 jaar terug. Ook rondom elk kasteel is veel te zien en beleven. Ontdek ze allemaal!

Boek je tickets

Koop hier kaarten voor je kasteelbezoek of reserveer een kasteelactiviteit.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

De natuur in

Bezoek een natuurgebied of landgoed

Je vindt onze 161 natuurgebieden in elke uithoek van de provincie. We beheren bijna 12.000 hectare Gelderse natuur. Van de groene Veluwe, het waterrijke Rivierengebied tot het coulissenlandschap van de Achterhoek. Laat je verrassen en ontdek de natuur bij jou in de buurt.

Kies een activiteit

Ontdek de Gelderse natuur op de manier die bij je past.