Heidekoe onderhoudt natuur

Van de heidekoe zijn nog maar enkele kleine kuddes over. Maar hoe houden we die kuddes in stand? Geldersch Landschap & Kasteelen en de WUR zijn er druk mee bezig.

Vroeger werd de heidekoe gehouden op de schrale heide. Het dier is perfect uitgerust om daar te overleven. Daarna was de heidekoe lange tijd vergeten en dreigde te verdwijnen. Totdat GLK de dieren uit Denemarken haalde.

Natuurbeheer

De heidekoe eet niet alleen grassen zoals het pijpenstrootje, maar ook kruiden en zelfs berkenboompjes en vuilboom. Zo houdt de heidekoe de heide open en vergroten ze de biodiversiteit. Ook nemen ze zaden mee in hun vacht die er ergens anders weer uit vallen. De extra variatie die hierdoor ontstaat is op geen enkele andere manier na te bootsen. Precies wat we tegenwoordig willen in modern natuurbeheer. Toch staat er nog maar een enkele kudde in Gelderland. Zoals die op het Wekeromse Zand.

Omdat de kuddes klein zijn, is het zuiver houden van het ras belangrijk. Dat werk wordt financieel mogelijk gemaakt door het Dinamo Fonds, dat zich sterk maakt voor het behoud van onze leefomgeving met dieren, natuur en monumenten.

Geïnteresseerd in de heidekoeien, hun leefgebied en wat er nodig is voor een gezonde populatie?
Luister naar de radiofragmenten en lees meer bij radio BuitenGewoon.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

Bezoek een kasteel

De Gelderse kastelen zijn magische poorten, elk uniek door zijn ligging, bouwstijl en rijke geschiedenis. Ze vertellen je in geuren en kleuren hoe onze voorouders leefden, soms tot wel tot 700 jaar terug. Ook rondom elk kasteel is veel te zien en beleven. Ontdek ze allemaal!

Boek je tickets

Koop hier kaarten voor je kasteelbezoek of reserveer een kasteelactiviteit.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

De natuur in

Bezoek een natuurgebied of landgoed

Je vindt onze 161 natuurgebieden in elke uithoek van de provincie. We beheren bijna 12.000 hectare Gelderse natuur. Van de groene Veluwe, het waterrijke Rivierengebied tot het coulissenlandschap van de Achterhoek. Laat je verrassen en ontdek de natuur bij jou in de buurt.

Kies een activiteit

Ontdek de Gelderse natuur op de manier die bij je past.