Gun dieren hun rust

Het is broedseizoen, het moment dat we extra aandacht vragen voor de rust van dieren om hun jongen groot te brengen.

De lente is misschien wel de meest bijzondere periode van het jaar. Maar ook de meest kwetsbare. Tijdens deze maanden worden er door dieren partners gezocht, eieren uitgebroed en hun jongen worden geboren. Het is daarom heel belangrijk om de dieren hun rust te gunnen.
Natuurorganisaties vragen bezoekers de regels in de natuurgebieden te respecteren door onder andere op de paden te blijven, de hond dichtbij aan de lijn te houden en afval mee naar huis te nemen.

Impact van recreatie

We zijn met veel mensen in Nederland en hebben relatief weinig natuur. Het is aan iedereen die natuurgebieden bezoekt zich bewust te zijn van de impact van hun gedrag op de natuur en de dieren zie zich in dit seizoen voortplanten. We zijn tenslotte te gast in de natuur.

Natuur is open

De meeste paden zijn zo aangelegd dat er voldoende rustgebied overblijft waar wilde dieren zich kunnen terugtrekken en tegelijkertijd genoeg ruimte overblijft voor wandelaars, fietsers en ruiters om van de natuur te genieten. Het broedseizoen is (formeel) van 15 maart tot 15 juli.

© Shutterstock
Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

Bezoek een kasteel

De Gelderse kastelen zijn magische poorten, elk uniek door zijn ligging, bouwstijl en rijke geschiedenis. Ze vertellen je in geuren en kleuren hoe onze voorouders leefden, soms tot wel tot 700 jaar terug. Ook rondom elk kasteel is veel te zien en beleven. Ontdek ze allemaal!

Boek je tickets

Koop hier kaarten voor je kasteelbezoek of reserveer een kasteelactiviteit.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

De natuur in

Bezoek een natuurgebied of landgoed

Je vindt onze 161 natuurgebieden in elke uithoek van de provincie. We beheren bijna 12.000 hectare Gelderse natuur. Van de groene Veluwe, het waterrijke Rivierengebied tot het coulissenlandschap van de Achterhoek. Laat je verrassen en ontdek de natuur bij jou in de buurt.

Kies een activiteit

Ontdek de Gelderse natuur op de manier die bij je past.