Publiekspresentatie kasteel Ammersoyen door Prinses Margriet geopend

De nieuwe publiekspresentatie op het imposante, middeleeuwse kasteel Ammersoyen is door prinses Margriet geopend op 4 april jl. Zij verbrak het zegel van de deur naar de restanten van de kapel van het kasteel als symbolische openingshandeling. Deze nieuwe publiekspresentatie laat de bekende maar vooral ook de minder bekende kant zien van de middeleeuwen. Na jaren van voorbereiding is het kasteel, met een recent aangelegde kruiden- en hoptuin, gereed om deze rijke geschiedenis te delen met het publiek.

Een hoogtepunt van de vernieuwde presentatie is de unieke brouwoven, een zeldzaam overblijfsel uit de middeleeuwen dat onder de vloer van de kelder verborgen lag. Conservator Marieke Knuijt benadrukt het belang van het onthullen van deze historische schatten: “Ammersoyen is het enige kasteel in Nederland met een middeleeuwse oven voor het brouwen van bier binnen de muren, en het is onze missie om dit erfgoed te behouden en te delen met het publiek.”

Een koninklijke opening door Prinses Margriet

“Het was een eer om Prinses Margriet te mogen verwelkomen,” aldus Michel van Maarseveen, directeur-bestuurder van Geldersch Landschap & Kasteelen. “Haar aanwezigheid onderstreept het belang van cultureel erfgoed en de waarde van het behoud en de beleving ervan. We zijn verheugd om bezoekers van alle leeftijden vanaf nu te kunnen verwelkomen om de middeleeuwen op Ammersoyen te ervaren.”

De onbekende middeleeuwen

De presentatie gaat verder dan de gebruikelijke clichés van de middeleeuwen. Kasteelmanager Annette Zeelenberg legt uit: “We willen de bezoekers niet alleen de bekende beelden tonen, maar ook de minder bekende aspecten van dit tijdperk belichten zoals de rol van de vrouw in de middeleeuwen, het kleurengebruik op de muren en het straffen van gevangenen.” Het uitgangspunt van deze nieuwe presentatie is de unieke archeologische collectie van scherven die in de slotgracht is gevonden. Vrijwilligers en bezoekers werken samen in het Schervenlab om de ontelbare scherven, die in de kasteelgracht zijn gevonden, weer in elkaar te puzzelen. Ook wordt de relatie tussen kasteel en kruiden- en hoptuin belicht waar allerlei ingrediënten voor het brouwen van bier geteeld worden.

Op eigen tempo

De vernieuwde presentatie biedt bezoekers de vrijheid om op eigen tempo de verborgen hoeken en fascinerende verhalen van de middeleeuwen te ontdekken. Bezoekers voelen zich dan vrij om te dwalen en te ontdekken, zonder beperkingen.

Met dank aan

De nieuwe presentatie is tot stand gekomen in samenwerking met Studio Louter en ruimtelijk vormgever Even more, dankzij de genereuze steun van diverse fondsen en donateurs, waaronder het Mondriaan Fonds, provincie Gelderland, Regionaal Investeringsfonds FruitDelta, stichting Haagvalken, het Cultuurfonds, Van Leusen-Harder fonds, familie Wessel Jansen Fonds, Arcadiëfonds, De Versterking en donateurs van GLK.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

Bezoek een kasteel

De Gelderse kastelen zijn magische poorten, elk uniek door zijn ligging, bouwstijl en rijke geschiedenis. Ze vertellen je in geuren en kleuren hoe onze voorouders leefden, soms tot wel tot 700 jaar terug. Ook rondom elk kasteel is veel te zien en beleven. Ontdek ze allemaal!

Boek je tickets

Koop hier kaarten voor je kasteelbezoek of reserveer een kasteelactiviteit.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

De natuur in

Bezoek een natuurgebied of landgoed

Je vindt onze 161 natuurgebieden in elke uithoek van de provincie. We beheren bijna 12.000 hectare Gelderse natuur. Van de groene Veluwe, het waterrijke Rivierengebied tot het coulissenlandschap van de Achterhoek. Laat je verrassen en ontdek de natuur bij jou in de buurt.

Kies een activiteit

Ontdek de Gelderse natuur op de manier die bij je past.