Landgoed Waardenburg en Neerijnen

Waardenburg en Neerijnen lente bloesom
Sander Hefting
Waardenburg en Neerijnen libelle appels
Ton Rothengatter
Waardenburg en Neerijnen pimpelmees
Ton Rothengatter

Ontdek landgoed Waardenburg en Neerijnen

Waardenburg en Neerijnen liggen in de mooie uiterwaard ‘De Rijswaard’ langs de Waal. Er liggen twee huizen, een parkbos, boomgaarden en weilanden. Die zijn deels omgeven door houtwallen en loofbos.

Waarom is dit natuurgebied bijzonder?

Uiterwaard ‘De Rijswaard’, waar kasteel Waardenburg in ligt, is een van de meest waardevolle uiterwaarden in Nederland. Er komen meer dan 300 wilde plantensoorten voor. In de hooggelegen hooilanden bloeien en geuren in de lente en zomer de wilde kruiden uitbundig.

Help ons dit natuurgebied te beheren

Natuur

Waardenburg en Neerijnen knoopkruid

Planten

Vanwege de grote diversiteit aan wilde planten is De Rijswaard een van de meest waardevolle uiterwaarden in Nederland. Er komen meer dan 300 wilde plantensoorten voor. Daaronder zijn typische soorten voor het stroomdal zoals echte karwij, kattendoorn en veldsalie. In de hooggelegen hooilanden bloeien en geuren in de lente en zomer de wilde kruiden uitbundig.

Waardenburg en Neerijnen appelboom

Het parkbos

Het parkbos tussen de twee huizen is een oud bos met een rijke vegetatie. Er staan struiken als meidoorn, liguster en inlandse vogelkers. Ook lelietje-der-dalen, maagdenpalm en diverse orchideeënsoorten groeien er. Het gebied is nog steeds rijk aan paddenstoelen. Er zijn ooit zo’n 285 soorten gevonden. Rond huis Neerijnen vindt u flora als knikkende vogelmelk, gewone vogelmelk, voorjaarshelmbloem, bostulp en de blauwe anemoon.

Dijkhuizen ree

Dieren

De uiterwaarden, de graslanden en de bossen rondom landgoed Waardenburg en Neerijnen herbergen veel diersoorten. Met een beetje geduld zijn er veel te ontdekken.

In de uiterwaarden komen veel watervogels voor, zoals de krakeend, de kuifeend, buizerd en grauwe gans. Op de ruige graslanden broedt de zeldzame kwartelkoning. In de winter zijn er in het gebied veel ganzen. Ook de grote zilverreiger en soms de ibis bezoeken het gebied. In De Kil, het water aan de voet van de Waalbandijk, jagen ijsvogels op visjes.

Reeën komen in de schemering in de weilanden grazen en zoeken overdag beschutting in het bos. Daar leven ook groene spechten en vleermuizen. In de zomer concentreren de vleermuizen zich overdag in enkele ‘vleermuisbomen’. Tijdens de schemering vliegen ze massaal uit.

Waardenburg en Neerijnen molen zomer

Molen Waardenburg

De rietgedekte korenmolen is een van de acht zeskante molens in Nederland. Je vindt de molen van Waardenburg aan de Gasthuisstraat 23, 4181 AP Waardenburg.

De molen stamt uit de 18e eeuw en heeft twee standerdmolens als voorganger gekend. Onderdelen van de voorgangers zijn zichtbaar verwerkt in de huidige molen. Daardoor krijgen we een mooi kijkje in de geschiedenis.
Tussen 1965 en 1975 is de molen gerestaureerd. Na de hoge waterstanden in 1994 werd de naastgelegen Waalbandijk opgehoogd. Ook de molen zelf is verhoogd tot het niveau van de nieuwe dijk.
Meer informatie in de Molendatabase.

Locatie & voorzieningen

Locatie

Van Pallandtweg 1
4182 CA Neerijnen

Regio Rivierengebied – Gemeente Waardenburg
Verworven 1974 – Oppervlakte 296 ha

Hondenlosloopgebied landgoed Waardenburg en Neerijnen

Waardenburg Neerijnen kaart

Voorzieningen

  • Wandelen
  • Honden losloopplaats
  • Fietsen
  • Wild kijken
  • Horeca
  • Monumentaal gebouw

Geschiedenis

Het gebied langs de rivieren is vanaf de steentijd bewoond geweest. De hand van de mens is in de loop van de eeuwen steeds duidelijker in het terrein te zien. Dankzij overstromingen was de grond vruchtbaar. De rivier was een goede handelsroute. Vooral in de Romeinse tijd was de streek relatief dichtbevolkt. In de 3e eeuw trad er een klimaatverslechtering op. Het rivierengebied werd toen grotendeels verlaten.

Pas rond het jaar 1000 kwam er weer bewoning in het gebied. De dorpen Waardenburg en Neerijnen worden in die tijd al genoemd. Toen begon ook het bedijken van het gebied. Tegen het eind van de middeleeuwen waren de bedijkingen voltooid. Sindsdien verschenen langs de rivieren ook versterkte boerderijen en kastelen.

Waardenburg en Neerijnen kasteel

Kasteel Waardenburg

Van kasteel Waardenburg is de stichtingsdatum exact bekend. Op 2 augustus 1265 kwam er toestemming om een toren te bouwen. Daarna werd het kasteel geleidelijk uitgebreid. Het huidige kasteel is uit de 17e eeuw. In het kasteel zijn nog veel authentieke elementen te vinden.

In de Tachtigjarige Oorlog werd het kasteel uit 1265 door de troepen van Willem van Oranje bezet en grotendeels verwoest. Vanaf 1627 is het noordelijke deel van het kasteel hersteld. Het beschadigde zuidelijke deel werd afgebroken. Het kasteel heeft hierdoor nog steeds een hoefijzervorm.

Restauratie

In de periode 2007 – 2009 heeft het kasteel een grote restauratie ondergaan. Met behoud van historische details is het weer functioneel voor de toekomst. Het kasteel heeft tegenwoordig een kantoorfunctie. Tijdens Open Monumentendag op de tweede zaterdag in september is een groot gedeelte van het kasteel te bezoeken.

Waardenburg en Neerijnen kasteel landschap

Dokter Faust

Kasteel Waardenburg heeft een Faustkamer. Dokter Faust zou hier zijn laatste jaren hebben doorgebracht. Dokter Faust is de bron van veel legenden. De originele sage van Dokter Faust is van rond 1540. Het is gebaseerd op het leven van de Duitse geleerde Johann Faust.

Na zijn dood ging het gerucht dat hij een verbond met de duivel had gesloten. Faust was op zoek naar ‘ware kennis’. De duivel beloofde hem zeven jaar lang alle kennis en rijkdom van het leven. Maar daarna moest hij zijn ziel afstaan. In de loop der eeuwen zijn veel variaties op het verhaal ontstaan.

De Nederlandse versie

In de Nederlandse variant op het verhaal gaat dokter Faust wonen op kasteel Waardenburg. Hij onderzoekt er hoe hij de steen der wijzen kan maken. Als dat niet lukt, roept hij de hulp van de duivel in. Die komt in de gedaante van een deftige heer en doet hem een voorstel. Zeven jaar lang mag Faust wensen wat hij wil, daarna zal zijn ziel voor de duivel zijn. Faust gaat akkoord. Na zeven jaar komt de duivel hem halen. Hij sleept Faust aan zijn haren naar buiten. Op de plaats waar dit zou zijn gebeurd, zijn nog steeds de onuitwisbare bloedsporen te zien…

Podcast Waardenburg en Neerijnen

Podcast Paddenstoelen rond kasteel Waardenburg

 

Spannende geschiedenis

Sluit je ogen en laat je meevoeren in de spannende geschiedenis van Kasteel Waardenburg.

Beluister de spannende geschiedenis
Waardenburg en Neerijnen bos vol verhalen

Een bos vol verhalen

Boswachter Sabine Wolters neemt ons mee naar de prachtige natuur van het Landgoed Waardenburg en Neerijnen om watervogels, reeën, vossen te spotten in de uiterwaard. In het parkbos tussen kasteel Waardenburg en huis Neerijnen vindt ze voorjaarsbloemen die typisch zijn voor buitenplaatsen.

Bekijk de video
Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

Bezoek een kasteel

De Gelderse kastelen zijn magische poorten, elk uniek door zijn ligging, bouwstijl en rijke geschiedenis. Ze vertellen je in geuren en kleuren hoe onze voorouders leefden, soms tot wel tot 700 jaar terug. Ook rondom elk kasteel is veel te zien en beleven. Ontdek ze allemaal!

Boek je tickets

Koop hier kaarten voor je kasteelbezoek of reserveer een kasteelactiviteit.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

De natuur in

Bezoek een natuurgebied of landgoed

Je vindt onze 161 natuurgebieden in elke uithoek van de provincie. We beheren bijna 12.000 hectare Gelderse natuur. Van de groene oase de Veluwe, het waterrijke Rivierengebied tot het coulissenlandschap van de Achterhoek. Laat je verrassen en ontdek de natuur bij jou in de buurt.

Kies een activiteit

Ontdek de Gelderse natuur op de manier die bij je past.