Loenermark

Loenermark Edelhert
Loenermark Schapen hei

Ontdek Loenermark

Een zeer aantrekkelijk Veluws landschap met uitgestrekte bossen en golvende heidevelden. Er leven edelherten, damherten, reeën en wilde zwijnen. Centraal in het gebied staat een schaapskooi.

Clara Wilken bloemen

Waarom is dit natuurgebied bijzonder?

Loenermark is een zeer aantrekkelijk en gevarieerd Veluws landschap met uitgestrekte bossen en golvende heidevelden. Er leven edelherten, damherten, reeën en wilde zwijnen. Centraal in het gebied staat een schaapskooi. Loenermark is het grootste gebied dat GLK beheert.

Help ons dit natuurgebied te beheren
Loenermark Bomen

Planten

Het bos van de Loenermark werd al in de 10e eeuw genoemd. In de oude bossen is op sommige plekken veel adelaarsvaren te vinden. Aan paddenstoelen kunnen we er de grote sponszwam, de heideknotszwam, de gele stekelzwam, de gele ridderzwam en de cantharel aantreffen.

De heide van de Loenermark is weinig vergrast. Dit komt door de begrazing en het maaien. Omdat er weinig gras staat, krijgen andere soorten een kans. Op de heide groeien nu diverse korstmossen, buntgras, walstro, heideklauwtjesmos, duivelsnaaigaren, pilzegge en grote wolfsklauw. De stekelbrem weert zich met zijn stekelige doorns prima tegen de begrazing.

Loenermark schaapsherder Daalhuisen

Schaapskudde

Van april t/m december gaat de schaapskudde de heide op met de herder. Een mooi gezicht tijdens een bezoek aan de Loenermark! Bij de schaapskooi staat aangegeven waar de kudde die dag aan het werk is.
Volg schaapherder Arjen Daalhuisen op ook Twitter.

Locatie & voorzieningen

Locatie

Droefakkers
7371 CP Loenen

Regio Veluwe – Gemeente Apeldoorn
Verworven 1992 – Oppervlakte 1171 ha

Ruiter- en menroute

Fietsroute Loenermark

Loenermark kaart

Voorzieningen

  • Wandelen
  • Wandelroute
  • Fietsen
  • Ruiterroute
  • Wild kijken
  • Horeca
  • Kamperen

Geschiedenis

Op de Veluwe zijn veel sporen van menselijke ingrepen in het landschap te vinden. Zowel uit de prehistorie als uit de Romeinse tijd en de middeleeuwen.

Sporen in het landschap

Op de Loenermark ligt een grafheuvel van ongeveer 4000 jaar oud en er zijn sporen uit de middeleeuwen te vinden. Er loopt ook een Hessenweg in het gebied. Dat is een oude handelsroute met Duitsland uit de 17e eeuw. De route is herkenbaar aan de geulen in het landschap. Hier werden de brede hessenwagens met paarden voortgetrokken. De (Duitse) wagens waren te breed voor de wegen door de steden, daarom lopen de Hessenwegen over de ‘woeste gronden’ van de Veluwe.

Eeuwenoude traditie

Vijfduizend jaar geleden maakten mensen al gebruik van bos en heide om hun vee te weiden.

Lees meer over de Veluwse herders en hun schaapskuddes.
René Visser landschap

Een bos vol verhalen

Elk jaar kleurt de heide prachtig paars. Ook op de Loenermark, een uitgestrekt natuurgebied op de Veluwe, staat de hei in bloei. Boswachter René Visser laat ons verschillende heidesoorten en de dieren zien die hier hun leefgebied hebben. Hij geeft tips om zelf ook een ontmoeting met wild te hebben. Op de heide ontmoet hij de schaapskudde en de herder.

Bekijk meer
Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

Bezoek een kasteel

De Gelderse kastelen zijn magische poorten, elk uniek door zijn ligging, bouwstijl en rijke geschiedenis. Ze vertellen je in geuren en kleuren hoe onze voorouders leefden, soms tot wel tot 700 jaar terug. Ook rondom elk kasteel is veel te zien en beleven. Ontdek ze allemaal!

Boek je tickets

Koop hier kaarten voor je kasteelbezoek of reserveer een kasteelactiviteit.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

De natuur in

Bezoek een natuurgebied of landgoed

Je vindt onze 161 natuurgebieden in elke uithoek van de provincie. We beheren bijna 12.000 hectare Gelderse natuur. Van de groene Veluwe, het waterrijke Rivierengebied tot het coulissenlandschap van de Achterhoek. Laat je verrassen en ontdek de natuur bij jou in de buurt.

Kies een activiteit

Ontdek de Gelderse natuur op de manier die bij je past.