Lochemse Berg

Lochemse Berg zonsondergang
Lochemse Berg koe
Lochemse Berg De Enk

Ontdek Lochemse Berg

In het glooiende landschap tussen Lochem en Barchem liggen twee heuvels: de Lochemse Berg en de Kale Berg. Het is een gevarieerd gebied met bossen, afgewisseld met landbouwgronden en houtwallen.

Ronny ter Horst bloemenveld

Waarom is dit gebied bijzonder?

In het platte Achterhoekse landschap bevindt zich de Lochemse Berg. In deze berg bevindt zich een diepe kuil, die werd gevreesd vanwege de ‘witte wieven’, die als witte nevels over heide en moerasgronden zweefden. De legende van de Witte Wieven leeft voort en in de kuil bevindt zich nu Uitspanning De Witte Wieven.

Help ons dit natuurgebied te beheren

Natuur

Kervelse Bos Sletterinkheide vos

Dieren

In het gebied komen reeën, eekhoorns en vossen voor. Er zijn veel vogels te zien, bosvogels én weidevogels.

In de bossen broedt de groene specht. Die is goed herkenbaar aan zijn karakteristieke ‘lachende’ roep. Ook wezels en bunzingen komen in het gebied voor. Langs de bosranden, waar kamperfoelie voorkomt, leeft de kleine ijsvogelvlinder.

Scholtengoed Hijink Aarnink De Haar dalkruid

Planten

De twee heuvels liggen in bosrijk gebied. Naast veel boomsoorten komen er vooral op de Lochemse Berg bijzondere plantensoorten voor.

Op de hellingen groeien soorten als lijsterbes en rankende helmbloem. Lager op de heuvels, waar de bodem leem bevat, komen soorten als dalkruid en kamperfoelie voor. Op de zuidhelling van de Lochemse Berg ligt een kwelplek met glashelder water. Grondwater sijpelt hier naar boven. Hier komen kruiden voor als waterpostelein en moerasdroogbloem.

Lochemse Berg Zomer Landschap

Fietsen op aangegeven route

Fietsers mogen alleen gebruik maken van de ter plekke aangegeven ATB-route. De goed aangegeven route geeft mountainbikers een aantrekkelijk parcours met daarin mooie en steile klimmetjes en evenzo mooie afdalingen.
Wandelaars en sportieve fietsers zijn zo gescheiden.

Locatie & voorzieningen

Locatie

Barchemseweg
7241 JE Lochem

Regio Achterhoek – Gemeente Lochem
Verworven 1934 – Oppervlakte 155 ha

Lochemse Berg kaart

Voorzieningen

  • Wandelen
  • Wild kijken
  • Horeca

Geschiedenis

Twee heuvels

De twee heuvels zijn een restant van de voorlaatste ijstijd. Ze waren lange tijd zonder hoge begroeiing. De bossen zijn in de eerste helft van de 19e eeuw aangeplant.

De heuvels zijn het restant van een stuwwal die in de voorlaatste ijstijd door het landijs was opgestuwd. In de laatste ijstijd zijn door erosie dalen in de Lochemse Berg ontstaan. Rondom de stuwwal is toen een gordel van dekzand afgezet. In die tijd was de stuwwal zelf niet begroeid, daarvoor was het te droog en te koud.

Middeleeuwen

Al in de late middeleeuwen was het gebied rond de Lochemse Berg bewoond. Dit blijkt uit gevonden sporen van woningen en ijzerwinning. Op de flanken van de heuvels waren akkers. De nattere gronden in de dalen werden gebruikt als grasland of hooiland. Langs de heuvelranden en in de lagere delen waren de gronden verdeeld en door houtwallen gescheiden.

Bosbouw

In de eerste helft van de 19e eeuw zijn de gemeenschappelijke gronden in delen verkocht. De Lochemse Berg en de Kale Berg zijn toen grotendeels bebost. Langs de randen bleven akkers en graslanden over. Door latere herverkaveling verdwenen veel houtwallen. Het gebied tussen de twee heuvels is echter vrij gaaf gebleven.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

Bezoek een kasteel

De Gelderse kastelen zijn magische poorten, elk uniek door zijn ligging, bouwstijl en rijke geschiedenis. Ze vertellen je in geuren en kleuren hoe onze voorouders leefden, soms tot wel tot 700 jaar terug. Ook rondom elk kasteel is veel te zien en beleven. Ontdek ze allemaal!

Boek je tickets

Koop hier kaarten voor je kasteelbezoek of reserveer een kasteelactiviteit.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

De natuur in

Bezoek een natuurgebied of landgoed

Je vindt onze 161 natuurgebieden in elke uithoek van de provincie. We beheren bijna 12.000 hectare Gelderse natuur. Van de groene Veluwe, het waterrijke Rivierengebied tot het coulissenlandschap van de Achterhoek. Laat je verrassen en ontdek de natuur bij jou in de buurt.

Kies een activiteit

Ontdek de Gelderse natuur op de manier die bij je past.