Het beste kasteelrecept van Nederland

Rosendael Marmelade

Dankzij de Oranjerie konden de baron en de barones van Rosendael hun koninklijk bezoek welriekende Oranjebloesem cadeau doen en in de winter Oranje-appels op tafel zetten. Op die traditie bouwen wij voort. Elke winter plukken vrijwilligers een mand vol met bittere sinaasappels van de Citrus Aurantium. Zij maken er ouderwets lekkere marmelade van.
Citrussen en andere kuipplanten overwinteren nog steeds in de Oranjerie op landgoed Rosendael. In traditie van vroegere tuinbazen, verzorgen onze hoveniers en vrijwilligers ze met vakkennis en liefde.

Cannenburch’s Indische stoof

In de 18e eeuw was de jacht een populair tijdverdrijf onder de adel en rijken. Daarom is het zeer goed mogelijk dat het recept van hertenstoofpot geserveerd werd in de elegante eetkamer op het kasteel. Met dit recept kon gepronkt worden, door de opbrengst van de jacht en de welvaart van de familie. Ook vanwege de vele specerijen die uit het verre oosten afkomstig waren en daardoor de voorname achtergrond en de rijkdom van Gravin Anna Margaretha benadrukten, was deze hertenstoofpot een waar prachtstuk.

Stemmen

Gun jij één van deze locaties de eer en € 10.000,- voor het onderhoud van het kasteel?
Stemmen kan nog de hele maand maart op www.kasteelprijs.nl. Onder de stemmers wordt een kasteelovernachting & diner voor twee personen verloot.

Op deze site zijn ook de motivaties en de recepten te vinden.
De VriendenLoterij Kasteelprijs is een initiatief van Stichting Dag van het Kasteel.

Tijdens het Pinksterweekend van 17 t/m 20 mei 2024 zijn vele Nederlandse kastelen te bezoeken, met dit jaar het thema ‘Aan tafel’.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

Bezoek een kasteel

De Gelderse kastelen zijn magische poorten, elk uniek door zijn ligging, bouwstijl en rijke geschiedenis. Ze vertellen je in geuren en kleuren hoe onze voorouders leefden, soms tot wel tot 700 jaar terug. Ook rondom elk kasteel is veel te zien en beleven. Ontdek ze allemaal!

Boek je tickets

Koop hier kaarten voor je kasteelbezoek of reserveer een kasteelactiviteit.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

De natuur in

Bezoek een natuurgebied of landgoed

Je vindt onze 161 natuurgebieden in elke uithoek van de provincie. We beheren bijna 12.000 hectare Gelderse natuur. Van de groene Veluwe, het waterrijke Rivierengebied tot het coulissenlandschap van de Achterhoek. Laat je verrassen en ontdek de natuur bij jou in de buurt.

Kies een activiteit

Ontdek de Gelderse natuur op de manier die bij je past.