Dood hout is het nieuwe goud

Boswachter Roy Mes neemt ons mee op een fascinerende reis naar dood hout. Want rottend hout is belangrijk voor een natuurlijk bos. 

Tot in de jaren tachtig was de opvatting dat een gezond bos een opgeruimd bos was. Dode bomen en takken werden snel verwijderd. Tot we ontdekten dat dood hout een belangrijke functie heeft voor de biodiversiteit. Om hier meer over te weten te komen, ging radioverslaggever Marc Loeven naar Landgoed Hoekelum bij Ede. Daar zag hij brede bomenlanen, een kasteel, de langste wildwal van Nederland en ontmoette hij GLK-boswachter Roy Mes voor een toelichting.

Dood hout leeft

Het begint wanneer de boom niet meer voor de eigen bescherming kan zorgen. Eerst vallen de bladeren af, dan breken takken af. Dan het moment dat het hout wat zachter wordt en spechten hun kans zien. Van die spechtengaten maken uilen en vleermuizen weer dankbaar gebruik, net als de boommarter. Intussen zijn ook schimmels de aanval begonnen en gaan pissebedden, torretjes en spinnetjes de stam ontdekken. In elk stadium van afbraak profiteren dieren en insecten van het rottende hout.

Dood hout leeft en is van onschatbare waarde voor het bos.

Wil je meer weten?  Beluister hier het radiofragment

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

Bezoek een kasteel

De Gelderse kastelen zijn magische poorten, elk uniek door zijn ligging, bouwstijl en rijke geschiedenis. Ze vertellen je in geuren en kleuren hoe onze voorouders leefden, soms tot wel tot 700 jaar terug. Ook rondom elk kasteel is veel te zien en beleven. Ontdek ze allemaal!

Boek je tickets

Koop hier kaarten voor je kasteelbezoek of reserveer een kasteelactiviteit.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

De natuur in

Bezoek een natuurgebied of landgoed

Je vindt onze 161 natuurgebieden in elke uithoek van de provincie. We beheren bijna 12.000 hectare Gelderse natuur. Van de groene Veluwe, het waterrijke Rivierengebied tot het coulissenlandschap van de Achterhoek. Laat je verrassen en ontdek de natuur bij jou in de buurt.

Kies een activiteit

Ontdek de Gelderse natuur op de manier die bij je past.