Bijzondere schoonmaak Cannenburch

Porseleinkabinetten ontstonden in de loop van de zeventiende eeuw: vertrekken, geheel gedecoreerd met kostbaar keramiek in een strakke opstelling. Het was kasteelvrouwe Margareta van Isendoorn-Van Reede die in het Vaassense kasteel Cannenburch opdracht heeft gegeven het kabinet in Chinese stijl uit te voeren.

Schoonmaken van het porselein gebeurt slechts af en toe, omdat het tijdrovend en riskant is. Maar met zichtbare vervuiling in de vorm van stof, spinrag en dode insecten moest de klus wel gedaan worden.
Onze collega van Musea & Collecties balanceerde op de hoge trap. Haar taak was aangeven en weer terugplaatsen van het blauwwitte keramiek. In de tussenliggende tijd maakten 2 dames (vrijwilligers van kasteel Cannenburch voor o.a. housekeeping) de voorwerpen schoon. Natuurlijk werden de kleine consoles, hoge wanden en plafond vrij van stof en spinrag gemaakt.

Weetje: lang ontbrak het aan voldoende porselein. In 2015 schonk kastelenkenner en porseleinverzamelaar Jan Harenberg meer dan driehonderd blauwwitte porseleinen koppen, schotels, penseelpotten, stempelinktdozen en andere kostbare voorwerpen. Het Chinese kabinet werd opnieuw ingericht en kasteelbezoekers nemen er sindsdien graag een kijkje.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

Bezoek een kasteel

De Gelderse kastelen zijn magische poorten, elk uniek door zijn ligging, bouwstijl en rijke geschiedenis. Ze vertellen je in geuren en kleuren hoe onze voorouders leefden, soms tot wel tot 700 jaar terug. Ook rondom elk kasteel is veel te zien en beleven. Ontdek ze allemaal!

Boek je tickets

Koop hier kaarten voor je kasteelbezoek of reserveer een kasteelactiviteit.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

De natuur in

Bezoek een natuurgebied of landgoed

Je vindt onze 161 natuurgebieden in elke uithoek van de provincie. We beheren bijna 12.000 hectare Gelderse natuur. Van de groene Veluwe, het waterrijke Rivierengebied tot het coulissenlandschap van de Achterhoek. Laat je verrassen en ontdek de natuur bij jou in de buurt.

Kies een activiteit

Ontdek de Gelderse natuur op de manier die bij je past.