Landgoed Duno

Duno bosuil in boom
Duno bospad
Duno rode bloemen

Ontdek Landgoed Duno

De fantastische ligging op de stuwwal aan de Nederrijn, met spectaculaire uitzichten en spontaan ontspringende beken, maken Duno in ecologisch opzicht uniek in Nederland. Het voormalige landgoed herbergt tal van cultuurhistorische relicten. Het is een geliefd recreatiegebied.

Waarom is dit natuurgebied bijzonder?

Duno is ecologisch gezien uniek in Nederland door de spontaan ontspringende beken. Het gebied ligt op de stuwwal aan de Nederrijn, met spectaculaire uitzichten. Het voormalige landgoed herbergt tal van cultuurhistorische relicten.

Help ons dit natuurgebied te beheren

Locatie & voorzieningen

Locatie

Fonteinallee 2b
6865 ND Doorwerth

Regio Veluwe – Gemeente Renkum
Verworven 1932 – Oppervlakte 68 ha

Hondenlosloopgebied Duno

Mountainbikeroute rondom Oosterbeek

kaart Doorwerth Duno Zilverberg

Voorzieningen

  • Wandelen
  • Wandelroute
  • Honden losloopplaats
Duno gele bloemen

Beleef het Azalealaantje

In het radioprogramma BuitenGewoon van Omroep Gelderland vertelt boswachter Ben Oosting over de geschiedenis van het gebied, de vergissing waardoor de Azalealaan op het landgoed ineens veel meer kleur kreeg dan eigenlijk was bedoeld en over de sleutelrol die het landgoed had in vroege middeleeuwen vanwege de ligging.

Rode route wandelen over Duno
parkeerplaats kasteel Doorwerth
Fonteinallee 2b
6865 ND Doorwerth

Rechtstreeks naar de Azalealaan
parkeerplaats Landgoed Duno
Dunolaan 45
6869 VB Heveadorp

Geschiedenis

Park met cementrustiek

Voor de Tweede Wereldoorlog was Duno een fraai park met een imposant landhuis dat in gebruik was als hotel. Karakteristiek voor het park waren cementrustieke trappen, rotspartijen, vijvers en watervallen. In Nederland zijn er weinig parken met een vergelijkbare hoeveelheid cementrustiek. Tijdens de Slag om Arnhem is het landhuis verwoest en raakte het park zwaar beschadigd.

Restauratie

In de jaren daarna is het door Geldersch Landschap & Kasteelen in de basis hersteld. Een aantal bijzondere landschapselementen zoals de Cascadewaterval, een aantal uitzichten en enkele zwaar beschadigde karakteristieke trappen en bruggen konden echter in die tijd niet met de restauratie worden meegenomen. Enkele jaren geleden heeft GLL diverse elementen hersteld om een deel van de vroegere grandeur van de Duno terug te brengen.

Beheer

Het beheer van Duno is vooral gericht op het behoud van de hoge cultuurhistorische, landschappelijke en recreatieve waarden.

Duno bospad met honden

Cultuurhistorie beleefbaar

In het gebied ten zuiden van de Dunolaan is de situatie aan het begin van de 20e eeuw onze leidraad voor het beheer. Dat betekent ook dat we daar nu eenmalige grotere ingrepen zullen doen om de (cultuur)historie te laten herleven.

Denk hierbij aan het herstel van de cementrustieke elementen en van enkele spectaculaire uitzichten. Ook willen we rond het Dunoplateau een hek herplaatsen dat een duidelijk onderscheid maakt tussen tuin en bos. Verder staan het verbeteren van de padenstructuur en het weer aanleggen van terrassen op het programma.

Tot slot willen we de plekken waar huizen gestaan hebben (Jagershuis, Berghuis, de Eikenhof) herkenbaar maken door de inrichting eromheen te accentueren. Op de steile zuidhellingen gaan we de huidige begroeiing omvormen naar hakhout. En in de Elzenpas (een kwetsbaar bronnengebied) zullen de vijvers en sprengen beter zichtbaar worden gemaakt.

Natuurlijk houden we ook rekening met bijzondere natuurwaarden. Op een aantal plekken geven we houtproductie extra aandacht.

Duno uitzichtpunt

Zicht op de Rijn

Voor het algemene beheer zijn de belangrijkste punten: de hellingen beschermen, de stilte en donkerte van het gebied bewaken, de dekking voor onder andere reewild verbeteren en de bosstructuur en -samenstelling versterken.

Ook zullen het Dunoplateau en de Hunnenschans verschraald worden door een hooilandbeheer van maaien en afvoeren. De uitzichten vanaf het Dunoplateau en vanaf de wandeling bovenlangs de Fonteinallee worden opengehouden. Het beheer van het water gaan we meer afstemmen op natuurwaarden, behalve in het Cascadedal en de Elzenpas, waar cultuurhistorie de belangrijkste waarde vertegenwoordigt (cementrustiek) en natuur nevengeschikt is.

De Hunnenschans zal worden vrijgehouden van bomen, struiken en varens. Het cementrustiek zullen we regelmatig inspecteren en ontdoen van eventuele beplanting.

De beide parkeerplaatsen voor bezoekers/recreanten willen we verbeteren wat betreft inrichting en informatievoorziening.

Video landgoed Duno

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

Bezoek een kasteel

De Gelderse kastelen zijn magische poorten, elk uniek door zijn ligging, bouwstijl en rijke geschiedenis. Ze vertellen je in geuren en kleuren hoe onze voorouders leefden, soms tot wel tot 700 jaar terug. Ook rondom elk kasteel is veel te zien en beleven. Ontdek ze allemaal!

Boek je tickets

Koop hier kaarten voor je kasteelbezoek of reserveer een kasteelactiviteit.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

De natuur in

Bezoek een natuurgebied of landgoed

Je vindt onze 161 natuurgebieden in elke uithoek van de provincie. We beheren bijna 12.000 hectare Gelderse natuur. Van de groene Veluwe, het waterrijke Rivierengebied tot het coulissenlandschap van de Achterhoek. Laat je verrassen en ontdek de natuur bij jou in de buurt.

Kies een activiteit

Ontdek de Gelderse natuur op de manier die bij je past.