Samen koesteren we het Gelderse landschap: voor altijd bijzonder!

Onze wortels

Uit liefde voor natuur en voor Gelderland werd in 1929 Stichting het Geldersch Landschap opgericht door twee invloedrijke mannen: Mr. S. baron van Heemstra – commissaris van de
Koningin in Gelderland – en mr P.G. van Tienhoven – voorzitter van Natuurmonumenten.

Hun eerste wapenfeit was het bezwaar tegen de voorgenomen bouw van een villapark op landgoed Warnsborn bij Arnhem. Een schitterende plek in het groen met een bijzondere terrassentuin. Het werd een overwinning voor natuur en landschap.

Baron van Heemstra richtte daarnaast in april 1940 Stichting Vrienden der Geldersche Kasteelen op. Hij wilde zo een passende oplossing bieden voor de instandhouding van de vele kastelen en historische buitenhuizen in de provincie. Vele daarvan werden toen al in hun voortbestaan bedreigd door onder meer de economische recessie van de jaren dertig. De gevolgen van de tweede wereldoorlog waren voor veel kastelen en huizen desastreus.

Geldersche Kasteelen als vangnet

Zo kreeg Geldersche Kasteelen in de loop der jaren 36 kastelen en landhuizen onder haar hoede. Zonder dit vangnet waren deze en vele andere historische Gelderse parels inmiddels ongetwijfeld allang vervallen tot ruïnes, of volledig verdwenen.

Stichting Het Geldersch Landschap en Stichting Vrienden der Geldersche Kasteelen zijn sinds 1998 één werkorganisatie: Geldersch Landschap & Kasteelen (GLK). Dat is uniek in Nederland: binnen en buiten in één beheer. Wij beheren ons bezit vanuit de ensemble- gedachte: huis, interieur, collectie en omringend groen wordt als één geheel beschouwd en beheerd.Oprichters : Mr. S. baron van Heemstra en mr P.G. van Tienhoven

 

Onze missie en visie

Geldersch Landschap & Kasteelen deelt de liefde voor het unieke landschap met iedereen die verbonden is aan Gelderland. Wij laten het natuurlijke en culturele erfgoed onder de mensen leven en geven het door.

Dit doen we door goed beheer en het verbinden van verschillende generaties aan onze landschappen en kastelen.

Ons werk

Natuur en kastelen bepalen de identiteit van Gelderland. Ze geven kleur aan ons bestaan en maken de provincie tot een geliefde plek om te wonen, te werken en te recreëren. We zijn er trots op zorg te dragen voor veelzijdige natuur en cultureel erfgoed. Het behouden en vakkundig beheren van Gelderse natuurgebieden, landgoederen, kastelen en huizen is onze kerntaak. De Gelderse geschiedenis houden we levend en we laten jong en oud natuur en erfgoed beleven.

Zypendaal, park, wandelen, route, Arnhem, NS, Warnsborn

Het in stand houden van de verscheidenheid aan plant- en diersoorten is een dagelijkse zorg. Dit doen we aan de hand van zorgvuldige inventarisaties. Waar mogelijk nemen we maatregelen om condities voor soorten te verbeteren. Bijvoorbeeld door het verjongen van bossen of het ontwikkelen van nieuwe natuurterreinen.

Wist u dat GLK in het buitenland ‘Gelderland Trust’ wordt genoemd, naar de Britse erfgoedorganisatie National Trust?

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

Bezoek een kasteel

De Gelderse kastelen zijn magische poorten, elk uniek door zijn ligging, bouwstijl en rijke geschiedenis. Ze vertellen je in geuren en kleuren hoe onze voorouders leefden, soms tot wel tot 700 jaar terug. Ook rondom elk kasteel is veel te zien en beleven. Ontdek ze allemaal!

Boek je tickets

Koop hier kaarten voor je kasteelbezoek of reserveer een kasteelactiviteit.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

De natuur in

Bezoek een natuurgebied of landgoed

Je vindt onze 161 natuurgebieden in elke uithoek van de provincie. We beheren bijna 12.000 hectare Gelderse natuur. Van de groene Veluwe, het waterrijke Rivierengebied tot het coulissenlandschap van de Achterhoek. Laat je verrassen en ontdek de natuur bij jou in de buurt.

Kies een activiteit

Ontdek de Gelderse natuur op de manier die bij je past.