Vakwerk van formaat

dinsdag 04 juni 2019Liefde voor het vak
Het is alweer 12 jaar geleden dat ik bij Geldersch Landschap & Kasteelen in dienst kwam als timmerman. Op weg naar mijn vorige werkgever fietste ik elke dag door de omgeving van de Arnhemse landgoederen. De plekjes daar kende ik dus al goed. Inmiddels ken ik de organisatie van binnen en van buiten en mensen kennen mij. Zelfs de pachters waar we geregeld langskomen om herstelwerkzaamheden uit te voeren, herkennen me.

Herstel

Timmerman Martin Scholten aan het werk aan kasteel StaverdenIn mijn werk gaat het om herstel. Mijn collega's en ik zorgen ervoor dat monumenten weer in de originele staat worden teruggebracht. Als een rottend stukje kozijn van grenen is, dan plaats ik daar weer grenen voor in de plaats. Als een ruit van getrokken glas is gemaakt, met oneffenheden, dan plaatsen we daar weer getrokken glas. Hetzelfde geldt voor dakpannen. We hebben een schuur vol met historische dakpannen in alle soorten en maten. Veel pannen die in het verleden van oude schuren of woningen afkwamen, worden zorgvuldig bewaard.

Groot onderhoud

Op Staverden zijn we van januari tot en met augustus aan het werk. Zoals dat gaat met historische gebouwen, heeft het kasteel voortdurend aandacht nodig. We zijn nu met de buitenkant bezig. Dertig jaar geleden is een coating aangebracht, maar die ademt veel te weinig. Daarom moet het dringend worden verwijderd en vervangen door nieuw stukwerk. Vooral het verwijderen is een waar monnikenwerk. Ook is veel houtwerk aan vervanging toe.

Hout uit eigen bossen

Timmerman Martin Scholten in kasteel StaverdenIn Arnhem, aan de kant van Oosterbeek, staat onze werkplaats met een houtopslag. Daar bereiden we de onderdelen voor die we hier inbouwen. We maken elementen op maat. Het echte detailwerk, zoals gedraaide sokkels, laten we aan specialisten over. Tegenwoordig kun je met computergestuurde laserbewerkers mooie resultaten bereiken. Maar veel maken we wel in de werkplaats, zoals weldorpels die er voor zorgen dat water onder aan deuren mooi afloopt.

Ik ben blij met deze baan. Je komt op mooie plekken, werkt mee aan bijzondere projecten en ziet de seizoenen aan je voorbijtrekken. Het mooiste project dat ik mocht realiseren is de nieuwbouw van de schaapskooi op de Loenermark in 2014. Het bouwwerk is opgetrokken van hout uit bossen van GLK en bedekt met riet. Daar ben ik apetrots op.

Wateren van hout

wateren van houtAchterin het park op Landgoed Staverden, bij die bekende witte pauwen, ligt de Johannsesvijver. Daar leggen we boomstammen in het langzaam stromend water om de voedingsstoffen eruit te spoelen. Dat maakt het hout minder vatbaar voor schimmels en bacteriën, het heeft minder de neiging krom te trekken en is makkelijker te bewerken.
Afhankelijk van de houtsoort transporteren we de gewaterde bomen na 1 tot 4 jaar naar één van onze houtopslagplaatsen in de omgeving van Arnhem. Daar worden ze met een mobiele zaag tot planken en balken gezaagd. We gebruiken graag zoveel mogelijk hout uit eigen bossen en proberen de levensduur daarvan te verlengen.

Ik vind het belangrijk dat we ons erfgoed in goede staat doorgeven aan de volgende generaties. Dat is een teken van respect richting de mensen die hier hebben geleefd, gewerkt en gebouwd en naar zij die hier in toekomst zullen zijn. Zo worden de gebouwen, parken, tuinen en bossen behouden voor de toekomst. GLK is daar iedere dag mee bezig. Dat vind ik toch wel mooi.

Martin Scholten
Timmerman bij de afdeling Bouwkunde. Zij verzorgen het onderhoud aan de kastelen, landhuizen, boerderijen en andere (monumentale) gebouwen die Geldersch Landschap & Kasteelen in beheer heeft.

Alle berichten bekijken

Lees verder

Landgoed Staverden

Word donateur

Reageren