Het hout nooit op

Bomen zijn emotie. Ik merk dat dagelijks in mijn werk, maar ook op de social media waar bomenkap soms heftig wordt veroordeeld. Hoewel ik de emoties begrijp, worden er vaak te snel conclusies getrokken. Je hoort regelmatig dat de houtopbrengst linea recta in de biomassacentrale zou belanden of vooral is om veel geld te verdienen. Dat is niet waar. Ik wil als bosbeheerder in deze blog vertellen welke toepassingen onze houtoogst krijgt.  

Houtveiling

Elk jaar ga ik even kijken bij de rondhoutveiling in Schaarsbergen. Daar verkopen wij en veel andere partijen onze beste stukken hout aan meubelmakers en andere houtbewerkers. Het is een indrukwekkend gezicht om het beste partijen hout uit Nederland bij elkaar te zien liggen.  

Tijdens het blessen maken we al een afweging of de boom in aanmerking komt om apart op de markt aan te bieden. Daarvoor krijgen we soms een prijs die het tienvoudige is van de reguliere prijs. Dat we deelnemen aan dat soort houtveilingen is een ontwikkeling van de laatste jaren. Het is namelijk onze doelstelling om het hout uit onze bossen zoveel mogelijk hoogwaardig in te zetten.  

Werkschuur in Wekerom 

Vanuit de werkschuur in Wekerom bestrijken we de regio West-Veluwe en Vallei. Tot een paar jaar geleden werkten we hier in een schuur die echter te klein werd. Ondertussen staat er een prachtige ruime schuur die is gemaakt van douglashout uit eigen bos. Het gebouw is zo goed geïsoleerd dat we de ingebouwde houtkachel weinig hoeven te gebruiken. Deze schuur is de eerste in zijn soort, maar het is de bedoeling dat alle andere werkschuren die GLK in de toekomst bouwt ook zoveel mogelijke met eigen hout worden gerealiseerd of gerenoveerd. Dat is een duurzame oplossing. Zo wordt het hout namelijk lokaal ingezet en komt de opgeslagen CO2 niet vrij, maar blijft in het hout.  

Banken 

In deze werkschuur maken we ook de banken die we op passende locaties in onze natuurgebieden plaatsen. We krijgen steeds vaker aanvragen van mensen die ter nagedachtenis aan een dierbare of vanwege een jubileum een bankje willen laten plaatsen. Die banken maken we ondertussen van eigen hout. Hetzelfde geldt voor de schaapskooien die de laatste jaren zijn gebouwd door GLK. Daarnaast gaan veel gevelde bomen naar onze twee houtopslagplaatsen waar ze met een mobiele zaaginstallatie tot planken worden gezaagd. Zo komen ze weer van pas bij de restauraties van onze monumenten en andere kleine bouwprojecten, zoals bruggetjes of bebordingspalen.   

Restmateriaal als basis 

Het is waar dat niet alle delen van een gevelde boom bruikbaar zijn voor de productie van balken of planken. Alleen de stam is geschikt. Het is niet waar dat het tak-en tophout versnipperd naar de biomassacentrale wordt gestuurd. Dat zou zonde zijn. In de bladeren en de takken zitten immers heel veel belangrijke voedingsstoffen die we in het bos willen houden. Door ze achter te laten, komen die voedingsstoffen ten goede aan de jonge bomen. Daarnaast is het erg belangrijk voor de vitaliteit van het bodemleven en de biodiversiteit. Dood hout is een onmisbare schakel van het bos. 

Uitleggen 

De discussies die er in de media, in correspondenties en in het veld worden gevoerd, geven aan dat mensen zich betrokken voelen bij onze bossen en terreinen. Dat is goed. Tegelijk denk ik dat GLK op een integere manier omgaat met haar bosbestand. Ik kan het kappen van iedere individuele boom uitleggen en rechtvaardigen. Ook met de houtoogst gaat GLK bewust om. Daar doen we namelijk prachtige dingen mee.

Bouw schaapskooi Loenermark
Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

Bezoek een kasteel

De Gelderse kastelen zijn magische poorten, elk uniek door zijn ligging, bouwstijl en rijke geschiedenis. Ze vertellen je in geuren en kleuren hoe onze voorouders leefden, soms tot wel tot 700 jaar terug. Ook rondom elk kasteel is veel te zien en beleven. Ontdek ze allemaal!

Boek je tickets

Koop hier kaarten voor je kasteelbezoek of reserveer een kasteelactiviteit.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

De natuur in

Bezoek een natuurgebied of landgoed

Je vindt onze 161 natuurgebieden in elke uithoek van de provincie. We beheren bijna 12.000 hectare Gelderse natuur. Van de groene Veluwe, het waterrijke Rivierengebied tot het coulissenlandschap van de Achterhoek. Laat je verrassen en ontdek de natuur bij jou in de buurt.

Kies een activiteit

Ontdek de Gelderse natuur op de manier die bij je past.