Poep op je bureau

vrijdag 08 januari 2016Recreatie

Als je bij Geldersch Landschap & Kasteelen werkt is geen dag hetzelfde. Altijd gebeurt er wel iets opmerkelijks. Vandaag nog, trof ik een vreemd zakje op het bureau van een collega. Toen ik vroeg wat er in zat, zei een ander bloedserieus: “O, dat zijn drollen”. Gewoon alsof het de normaalste zaak van de wereld was. Collega’s met poep op hun bureau en anderen die dat normaal vinden. Waar werk ik in hemelsnaam? Inwendig moet ik er om lachen.

Bijzonder dier... of niet?
In werkelijkheid laat het iets zien van de passie die mijn collega’s en vrijwilligers hebben voor hun werk, hun nieuwsgierigheid en bevlogenheid. Wat blijkt namelijk. Iemand heeft een vreemd hoopje gevonden in een schuur bij Lichtenbeek. Misschien huist er een bijzonder beest, iets harigs op vier poten? Een boom- of steenmarter. Het maakt nogal uit welke van de twee het is, want vooral de boommarter is bijzonder zeldzaam en kwetsbaar. In Nederland leven naar schatting zo’n 400 tot 500 exemplaren. Je krijgt het dier vrijwel nooit te zien. Het leeft in bossen en huist in boomholtes, konijnen-, dassen- en vossenholen, onder bladeren en takkenbossen. Het dier heeft ongeveer het formaat van een slanke kat. Soms verraden hoopjes uitwerpselen hun aanwezigheid. Die plekken noemen ze latrines.

Betrokken
Dergelijke bijzondere waarnemingen worden door ons onderzocht en systematisch geregistreerd in de Nationale Databank Flora en Fauna. Hierin registreren veel natuurbeheerders de soorten die worden waargenomen, bij toeval of bij gerichte inventarisatiewerkzaamheden. Zo ontstaat een lands dekkend beeld van waar bepaalde soorten voorkomen. De informatie en de trends die er uit opgemaakt kunnen worden, zijn heel belangrijk voor het beheer van onze terreinen. Het laat zien of het beheer effectief is of juist niet en of het eventueel moet worden bijgesteld.
Naast het beheer van onze gebieden vormt dus ook de monitoring en evaluatie een belangrijk deel van ons werk. Bij het verzamelen van de gegevens worden we ondersteund door een groot aantal vrijwilligers die verstand hebben van één of meer soortgroepen. We zijn heel blij met hun tomeloze inzet en betrokkenheid. Indirect dragen ze bij aan een goed beheer van onze terreinen. En ach, die poep, die nemen we maar voor lief.

Marjan Visscher
Marjan was senior Beleidsmedewerker bij de afdeling Visie, Evaluatie en Beleid. Zij hield zich onder meer bezig met (strategische) beleidsontwikkeling en beleidsbeïnvloeding. Renske Terhürne is haar opvolger.

Alle berichten bekijken

Lees verder

Landgoed Lichtenbeek en Boschveld

Lees verder

Word donateur

Reageren