Over een bom, een boom en heel veel zand

vrijdag 03 augustus 2018Bosbeheer

Een bom tot ontploffing brengen. Dat is simpel, denk je al snel. Een paar EOD-ers laten opdraven en omwonenden uit de buurt weghalen, dan is dat zo gepiept. Toch had het meer voeten in de aarde. Of liever gezegd ‘meer voeten in het zand’ nodig. Want naast de locatie van de bom stond een grote markante beuk. En als natuurbeheerder wil je die natuurlijk sparen. Dus moest er met alle betrokkenen een list worden verzonnen om hiervoor te zorgen.

Inpakken en wegwezen
De beuk is deels ingepakt. Er zijn er spanbanden aangebracht om de beuk te verstevigen en de bom én boom zijn voor een deel ingepakt met zand, veel zand……, ruim 700 kuub.

Bevrijding
Natuurlijk is al dat gerij met zware machines met zand dat wordt aangevoerd niet bevorderlijk voor de wortels van onze bomen en het bodemleven. Er is daarom eerst een laag houtsnippers aangebracht met daarop weer een aantal rijplaten. Zo kon na de ‘plof’ de mooie beuk weer zo snel als mogelijk van al dat zand worden bevrijd en is de grond in het bos niet te veel verdicht.

We zijn er behoorlijk druk mee geweest, maar de meevaller is dat we nu wel mooi zand hebben voor het paden onderhoud op het landgoed. 

René Visser
René is meewerkend voorman in het westelijk deel van de Veluwe. Daarnaast is hij een niet onverdienstelijk amateur-natuurfotograaf.

Alle berichten bekijken

Lees verder

Landgoed Hoevelaken

Word donateur

Reageren