Magische natuurervaringen

Natuurbeleving is voor mij als boswachter publiek bij GLK heel belangrijk. Mensen laten zien en laten ervaren in wat voor prachtig landschap zij wonen, maakt me blij. Helemaal wanneer je merkt dat het mensen ook wat doet.Onze vrijwillig educatief boswachters in mijn werkgebied Staverden en Wekerom spelen hier ook een belangrijke rol in. Samen met hen zorg ik ervoor dat we mensen allerlei bijzondere excursies kunnen aanbieden, van een vleermuiswandeling tot een tocht als ‘Achter gesloten deuren’ op Staverden. 

De meeste excursies en wandelingen worden begeleid door de vrijwillig educatief boswachters. Sommige excursies begeleid ik zelf, wanneer het bijvoorbeeld over bosbeheer gaat of over lastige onderwerpen als bomenkap. Het liefst zou ik zelf veel meer excursies begeleiden, maar dat gaat helaas niet. Ik heb nog meer taken, zoals toezicht houden en gastvrouw zijn in de gebieden, maar ook aanvragen over bijzonder terreingebruik behandelen. Daarnaast hou ik me bezig met vraagstukken over recreatiezonering. Op welke plekken mogen mensen recreëren en op welke plekken heeft de natuur meer rust en ruimte nodig en moeten we haar beschermen? Dat maakt mijn rol als boswachter publiek juist zo leuk en afwisselend.

Mens en natuur verbinden
In november 2019 ben ik als boswachter publiek begonnen, met een groot werkterrein dat de hele West-Veluwe en de Gelderse Vallei bestrijkt. Daarvoor leerde ik de Veluwe al kennen tijdens de meerdaagse zwerftochten die ik er voor SNP Natuurreizen en Natuurmonumenten begeleidde. Ook heb ik scholieren begeleid met veldwerk en met mijn eigen bedrijfje allerlei opdrachten gedaan op het gebied van natuurbeleving, zowel voor kinderen als volwassenen. Tijdens mijn studie biologie in Wageningen merkte ik al dat ik graag met mensen werk. Ik vind het mooi om te zien dat alles in de natuur met elkaar in verbinding staat en wil mensen daarin meenemen. Zeker nu de laatste tijd de natuur enorm onder druk staat en bovendien steeds verder van mensen af lijkt te staan. Door zelf die natuur te ervaren, leer je haar te waarderen en ga je er vanzelf ook meer zorg voor dragen. Daar ben ik van overtuigd. Ik hoop dat zaadje bij mensen te planten.

Plantenkennis delen
Na mijn studie biologie heb ik een opleiding tot herborist gedaan. Ik vind het leuk om mensen te leren hoe je planten kunt inzetten bij allerlei huis-tuin-en-keukenkwaaltjes. Zoals de jonge scheuten van een grove den. Daar kun je dennenknoppensiroop van maken, een prima remedie als je keelpijn hebt. Hier op het Wekeromse Zand zie je ook veel schapenzuring. Daar laat ik mensen van proeven. Het heeft een heel lekkere, fris-zurige smaak en met een beetje fantasie kun je in het blad een schapenkop zien. Op Staverden kan ik mijn kennis over eetbare planten binnenkort inzetten tijdens een nieuwe excursie over dit thema. Het is heel leuk wanneer je mensen bewust kunt maken dat er zoveel planten bij hen in de buurt groeien die je kunt eten of op een andere manier kunt gebruiken. 

Alle zintuigen aan het werk
Kijk, hier zie je goed hoe de zandzegge door het zand kruipt. Via horizontale wortelstokken vormt de plant steeds weer nieuwe plantjes. De driehoekige stengel vertelt je dat het een zegge is, dus ik laat mensen vaak even aan de stengel voelen. Zintuigen spelen een belangrijke rol bij natuurbeleving. Dat merk je bijvoorbeeld ook heel goed tijdens een excursie met de nachtzwaluw, waarbij we op zoek gaan naar het onmiskenbare ratelende geluid van deze mysterieuze vogel. En wanneer we geluk hebben, komt de nieuwsgierige vogel even langs vliegen met zijn kenmerkende klapwiekende geluid. Of wanneer we met een vleermuiswandeling met een bat-detector op pad gaan en we de geluiden van de vleermuizen kunnen horen. Dat is voor veel mensen bijna een magische ervaring! Zelf word ik vaak meer geraakt door kleine ervaringen en details in de natuur dan van het grote, spectaculaire. Natuurlijk is het bijzonder als je een zeldzame orchidee ziet of een roedel herten voorbij ziet lopen, maar ik probeer mensen vooral te wijzen op dingen die ze anders misschien makkelijk over het hoofd zien. Als je aan het begin van de lente de zon door de jonge beukenblaadjes ziet schijnen en dan aan de randen die heel fijne beharing ziet… ja, daar kan ik heel blij van worden.

Koppige mierenleeuw
Via sociale media laat ik mensen ook deel uitmaken van wat ik als boswachter allemaal meemaak en tegenkom. Daar maak ik graag elke dag een kort filmpje van. Die fragmenten voeg ik dan iedere maand samen in een ‘1-seconde-per-dag’ filmpje. Hier op het Wekeromse Zand maak ik nu bijvoorbeeld een filmpje van de larve van de mierenleeuw. Het beestje werkt vandaag alleen niet erg mee! Normaal gesproken graaft het diertje zich rap weer in. Onder het zand is ie namelijk onzichtbaar voor nietsvermoedende mieren en andere prooien. Een mooi klein natuurdrama!

Meer van mijn GLK-avonturen meebeleven? Volg mij dan op twitter

Clara Wilken
Clara werkt bij GLK als boswachter publiek in de gebieden op de Oost-Veluwe.

Alle berichten bekijken

Lees verder

Wekeromse Zand

Op zoek naar magische natuurervaringen

Word donateur

Reageren