Huis Verwolde gaat de winterslaap in

maandag 19 november 2018Collectie
Elke herfst dekken we Huis Verwolde voor de winterslaap netjes toe. Meubilair wordt afgestoft en ingepakt, kleinere objecten verdwijnen in kasten, de luiken gaan dicht. Dan mag het Huis bijkomen van de 12.000 gasten die hier afgelopen jaar over de vloer kwamen.

Traditie

Het winterklaar maken heeft een lange traditie. Zodra de winter zich aandiende, ruilden de toenmalige bewoners het landhuis in voor hun optrek in de stad. Net als toen zorgen we er nu voor dat alles in en om het huis de winter ongeschonden overleeft. We ruimen het interieur met veel zorg op zodat licht, stof en ongedierte geen kans hebben. Van de toenmalige praktijk leren we nog steeds heel veel. Het is immers de beste manier om dit erfgoed te conserveren. Er staat hier 18de-eeuws Chinees porselein dat zo oud is als het huis zelf!
Mara ter Kuile - kasteelmedewerker van Huis Verwolde

Nauwgezet protocol

We mogen niet zomaar onder het meubilair stoffen. Eerst moeten we de onderkant met een felle lamp inspecteren op houtworm dat we zo nodig laten verwijderen. Bekleding maken we met een speciale museumstofzuiger schoon zodat losse naden niet per ongeluk worden weggezogen. Zilver bestek moet met krijt worden schoongemaakt.
Behoedzaamheid is geboden, want alle objecten hebben een museale waarde. Daarom zijn ze allemaal genummerd en geregistreerd. Het gaat zelfs zover dat we objecten niet in een andere kamer mogen opbergen omdat we het anders niet meer terugvinden. Er komt meer bij kijken dan je zou denken.
Elk object stelt andere eisen. We werken volgens een protocol dat is gebaseerd op de voorschriften van het Engelse National Trust. Al die gedetailleerde voorschriften zijn verzameld in een lijvig boekwerk dat altijd in de buurt ligt als we op- en uitruimen. Dat noemen we wel eens gekscherend onze Bijbel.
Huis Verwolde

Operatie winterslaap

Als kasteelmedewerker heb ik onder andere de opgave om deze operatie elk jaar leiden. Samen met 10 vrijwilligers ben ik 7 dagen in de weer om alles in orde te maken. In de lente zetten we het huis nogmaals 10 dagen op z’n kop voordat de deuren weer openen voor het publiek. Zonder die onvoorwaardelijke en secure inzet van onze vrijwilligers was dit onmogelijk.

Het verleden in handen

In mijn eigen huis verzorgt een schoonmaakster de huishoudelijke taken, maar in Huis Verwolde doe ik dat met alle liefde zelf. Het is heel bijzonder om de geschiedenis van het landhuis letterlijk op handen te dragen. Als je je bezig houdt met die objecten, krijg je een diepgaand inzicht in alle details van het Huis. Hoe meer ik me erin verdiep, hoe meer dat verleden gaat leven.

Mara ter Kuile
Mara ter Kuile is kasteelmedewerker in Huis Verwolde in het Achterhoekse Laren.

Alle berichten bekijken

Lees verder

Huis Verwolde

Onze collectie

Word donateur

Reageren