Liefde voor het vak; de kasteelvrouwe van Cannenburch

vrijdag 09 maart 2018Liefde voor het vak

“Mijn werkdag begint als ik ’s ochtends de oprijlaan op rijd, de post ophaal en alle luiken opengooi”. 

Aan het woord is Rian Haarhuis, kasteelmanager van Kasteel Cannenburch. “Ik werk alweer 4,5 jaar als kasteelmanager. Een functietitel die ik er bij mijn omgeving niet in krijg, voor hen ben ik kasteelvrouwe. De meeste mensen hebben dan ook een heel romantisch beeld bij mijn functie, alsof ik in een soort sprookje leef. Natuurlijk, ik krijg nooit meer een mooiere werkplek dan dit, maar het werk is ook best alledaags. Ik zit veel aan de telefoon, achter de computer en in besprekingen.Kasteelvrouwe Rian Haarhuis op kantoor aan het werk.

Mijn functie is erg breed, ik run eigenlijk een onderneming binnen een organisatie. Met ons kleine team vervullen we alle rollen en functies, van communicatie tot financiën tot P&O. Ik werk samen met drie medewerkers en ongeveer 60 vrijwilligers. Zonder hen zou ik het zeker niet redden! Wist je dat we alleen al zes vrijwillige collega’s nodig hebben om de deuren van het kasteel te openen?”

Veelzijdig en bijzonder

Kasteel Cannenburch is van april tot en met oktober open voor publiek, maar stiekem is het kasteel nooit dicht. Rian: “De bruiloften, zakelijke reserveringen, schoolreisjes en voorbereidingen gaan gewoon door. Zo zijn we al sinds vorig jaar bezig met de tentoonstelling die vanaf april te zien is. Paleis Het Loo, maar vijftien minuutjes van Kasteel Cannenburch vandaan, gaat de komende drie jaar dicht. Wij mogen een deel van de collectie Oranje Souvenirs huisvesten, waarvan een deel nog nooit eerder getoond is! We hopen dat er veel nieuwe bezoekers op deze tentoonstelling afkomen. Voor mensen die Cannenburch al een keer bezocht hebben, is het juist een hele interessante aanvulling.”

Over de vraag wat Kasteel Cannenburch bijzonder maakt, hoeft Rian niet lang na te denken. “Het is een ratjetoe! Er is een deel uit de Middeleeuwen, een deel uit de 16e, een deel uit de 18e eeuw, het is nooit afgebouwd, er mist een toren. Maar tegelijk is het wel een echt kasteel, geen verdedigingswerk, maar een sprookjeskasteel. Er ligt een heel mooi park omheen, dat gratis te bezoeken is, en door de ligging kun je het kasteel ‘per ongeluk’ tegenkomen tijdens een fietstochtje. Verder is het bijzonder dat op Kasteel Cannenburch echt een familie gewoond heeft, daarom is het voor bezoekende families ook heel herkenbaar. Voor kinderen van nu komt warm water gewoon uit de kraan, tijdens een bezoek aan het kasteel leren ze hoe dit vroeger ging.”

Nadelen aan een droombaan?

Rian Haarhuis bij meubel in de grote zaal van kasteel CannenburchKleven er dan echt geen nadelen aan deze droombaan? “Als ik echt iets moet kiezen, dan ga ik voor het aanvragen en bijhouden van alle vergunningen en regelen van facilitaire zaken. Dat kost gewoon een hoop tijd en energie! Kasteelmanager zijn is een drukke baan, waardoor je af en toe een beetje geleefd wordt. Plannen is soms lastig.”

Kasteel Cannenburch wordt goed bezocht, toch hoopt Rian de komende jaren nog meer mensen naar het kasteel te kunnen trekken. “Het zou geweldig zijn als het kasteel zichzelf straks zou kunnen onderhouden; dat we genoeg bezoekers kunnen trekken om het kasteel open en draaiende te houden. Je kunt ontzettend veel geld pompen in iets historisch omdat het ‘er moet zijn’, maar het is beter als er ook echt belangstelling is. Dat is de wens voor Kasteel Cannenburch; genoeg belangstelling en interesse om zelfredzaam te zijn.”

Alle berichten bekijken

Lees verder

Kasteel Cannenburch

Activiteiten

Word donateur

Reageren