Genieten van de herfst

Paddenstoelen schieten de grond uit, de blaadjes verkleuren prachtig en dieren verzamelen hun wintervoorraad. Tijd voor een heerlijke wandeling of kasteelbezoek! Geniet extra van het najaar met deze tips.

© Rian Haarhuis

Paddenstoelen zoeken

Heb jij wel eens gehoord van goudhoed, een echte tonderzwam of kleverig koraalzwammetje? Deze herfst kun je ze vinden op landgoederen en in de bossen. Je moet er misschien even goed naar zoeken, maar al snel kun je de prachtigste exemplaren ontdekken in geel, paars, rood, met franjes of gevormd als koraal.
Veel soorten vind je op landgoed de Voorst bij Zutphen, landgoed Warnsborn bij Arnhem en landgoed Waardenburg en Neerijnen in het rivierengebied.

Kleuren bewonderen

Geen enkel seizoen is zo kleurrijk als de herfst. De ene boom kleurt dieprood, terwijl andere bomen donkergroen blijven. Vooral Amerikaanse eiken verkleuren prachtig. Je vindt ze volop in de lanen van De Dellen en Petrea in het buitengebied van Epe, landgoed Warnsborn bij Arnhem en op de Kieftskamp bij Vorden. Ook op Hagen bij Doetinchem en langs de heidevelden op Westerheide valt veel te genieten. Kom genieten van deze kleurenpracht!

Een kasteel bezoeken

Of de wind nou om de dikke muren giert of zonnestralen door de oude vensters schijnen: een kasteel is altijd sfeervol. Kom deze herfst ook het leven achter de poorten van de kastelen ontdekken! Breng tijdens de herfstvakantie een bezoek aan Kasteel Ammersoyen of bezoek Herfstpracht bij Kasteel Cannenburch.

Wilde dieren spotten

© Gerrit van Vemde

Een ontmoeting met een groot zoogdier in de natuur is prachtig! Spot edelherten of wilde zwijnen vanuit de wildobservatieposten op de uitgestrekte Loenermark bij Loenen of de Sysselt bij Ede. Vanuit de post op het Wekeromse Zand kun je met wat geduld moeflons, reeën of vossen waarnemen.
Tips: draag donkere kleding, vermijd parfum en maak geen geluid. Een verrekijker kan goed van pas komen.
Spelregels: blijf op wegen en paden, alleen tussen zonsopkomst en zonsondergang en houd je aan de overige toegangsregels van het gebied.

Speuren, wandelen & spelen

© Sabine Wolters

In de herftvakantieweken is er van alles te doen voor kinderen in en rond kastelen en op landgoederen. Ontdek kasteel Cannenburch tijdens de herfstspeurtocht. Kom appels zoeken in de boomgaard van kasteel Doorwerth en vind de Gouden appel. Op landgoed Staverden organiseert de boswachter een kinderwandeling.

Herfstschatten zoeken

© Nico Kloek

Tijdens een stevige wandeling in de herfst kun je onderweg allerlei schatten van de herfst verzamelen: gekleurde bladeren, dennenappels, kastanjes, beukennootjes. Eenmaal thuis kun je hier prachtige creaties mee maken. Op internet of Pinterest zijn volop ideeën te vinden. Een gezellige middag aan de keukentafel gegarandeerd!

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

Bezoek een kasteel

De Gelderse kastelen zijn magische poorten, elk uniek door zijn ligging, bouwstijl en rijke geschiedenis. Ze vertellen je in geuren en kleuren hoe onze voorouders leefden, soms tot wel tot 700 jaar terug. Ook rondom elk kasteel is veel te zien en beleven. Ontdek ze allemaal!

Boek je tickets

Koop hier kaarten voor je kasteelbezoek of reserveer een kasteelactiviteit.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

De natuur in

Bezoek een natuurgebied of landgoed

Je vindt onze 161 natuurgebieden in elke uithoek van de provincie. We beheren bijna 12.000 hectare Gelderse natuur. Van de groene Veluwe, het waterrijke Rivierengebied tot het coulissenlandschap van de Achterhoek. Laat je verrassen en ontdek de natuur bij jou in de buurt.

Kies een activiteit

Ontdek de Gelderse natuur op de manier die bij je past.