Landgoed De Voorst

De Voorst vooraanzicht
De Voorst vijver in bos
De Voorst witte bloemen

Ontdek Landgoed De Voorst

We zijn vlakbij Zutphen, maar je waant je in Versailles. Huis De Voorst is een statig 17e-eeuws huis in een prachtig gevarieerd landschap met een tuin, parkbos en cultuurgronden. In het huis kan worden getrouwd.

Ronny ter Horst landschap

Waarom is dit landgoed bijzonder?

We zijn vlakbij Zutphen, maar je waant je in Versailles. Landgoed De Voorst is een rijksbeschermde historische buitenplaats uit de 17e eeuw. Het ligt in een prachtig gevarieerd landschap met een tuin, parkbos en cultuurgronden.

Help ons dit landgoed te beheren
De Voorst lila gele bloemen

Planten

In het parkbos groeit de zeldzame driehoeksvaren. Langs de gracht groeien in de kademuur diverse soorten muurplanten, waaronder tongvaren, muurvaren en grasklokjes. Langs de binnenzijde van de muur groeit weidegeelster. In en langs de bosvijver groeit een keur aan oever- en waterplanten, zoals drijvend fonteinkruid.

De Voorst paddenstoel

Paddenstoelen

Ten zuiden van de gracht groeien in het bos breedbladige wespenorchis en het maarts en blauwsporig viooltje. Er groeien veel fraaie paddenstoelen in het gebied. Maar fraai is niet altijd onschuldig. Pas bijvoorbeeld op voor de groene knolamaniet, die is dodelijk giftig.

Locatie & voorzieningen

Locatie

Binnenweg 2
7211 MA Eefde

Regio Achterhoek – Gemeente Gorssel
Verworven 1988 – Oppervlakte 131 ha

De Voorst kaart

Voorzieningen

  • Wandelen
  • Fietsen
  • Monumentaal gebouw
  • Overnachten
  • Trouw/feestlocatie
  • Vergaderlocatie

Geschiedenis

Het ‘on-Nederlandse’ huis brandde in 1943 vrijwel volledig af. Het is gerestaureerd in oude stijl, maar het interieur kon niet worden hersteld. Achter het huis ligt een bijzondere tuin.

Bij de bouw van De Voorst, aan het eind van de 17e eeuw, spaarde eigenaar Arnold van Keppel kosten noch moeite om tot een spectaculair resultaat te komen. Voor het ontwerp nam hij de vermaarde architecten Jacob Roman en Daniel Marot in de arm. Het duo had een paar jaar eerder Paleis Het Loo ontworpen. Het interieur werd overdadig voorzien van stucwerk en andere sierelementen en voor de inrichting werd alleen gebruik gemaakt van de duurste meubels.

Brand

In de loop van de tijd heeft het huis veel veranderingen ondergaan. Na een grote brand in 1943 kon het interieur niet meer hersteld worden.

Aan de buitenzijde werd het 17e-eeuwse uiterlijk hersteld. Hierdoor zijn de ‘on-Nederlandse’ van De Voorst ook tegenwoordig nog blikvangers, zoals het loden koepeldak en de zuilengalerijen.

Park en tuin

Het park en de tuinen werden aangelegd in de formele stijl die aan het eind van de 17e eeuw in zwang was. Er zijn waterbassins, symmetrische vlakken met parterres en moestuinen achter hagen. Er zijn nu nog elementen van de tuinen te zien, de Voorster Allee en Kapperallee bijvoorbeeld.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

Bezoek een kasteel

De Gelderse kastelen zijn magische poorten, elk uniek door zijn ligging, bouwstijl en rijke geschiedenis. Ze vertellen je in geuren en kleuren hoe onze voorouders leefden, soms tot wel tot 700 jaar terug. Ook rondom elk kasteel is veel te zien en beleven. Ontdek ze allemaal!

Boek je tickets

Koop hier kaarten voor je kasteelbezoek of reserveer een kasteelactiviteit.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

De natuur in

Bezoek een natuurgebied of landgoed

Je vindt onze 161 natuurgebieden in elke uithoek van de provincie. We beheren bijna 12.000 hectare Gelderse natuur. Van de groene Veluwe, het waterrijke Rivierengebied tot het coulissenlandschap van de Achterhoek. Laat je verrassen en ontdek de natuur bij jou in de buurt.

Kies een activiteit

Ontdek de Gelderse natuur op de manier die bij je past.