Landgoed Warnsborn

Landgoed Warnsborn vijver
Landgoed Warnsborn oranjerie
Landgoed Warnsborn gebouw uit

Ontdek Landgoed Warnsborn

Landgoed Warnsborn heeft een prachtige terrassentuin met waterlopen, vijvers en keermuurtjes. Er is een rotstuin met uitnodigende paadjes en spannende holen. Het mooie heuvelachtige landgoed heeft veel wandelpaden. Beslist een bezoekje waard!

Waarom is dit natuurgebied belangrijk?

In geïsoleerde wateren zoals de vijvers van Warnsborn is de Europese rivierkreeft veilig: daarbuiten wordt het voortbestaan van deze kreeft bedreigd door de Amerikaanse rivierkreeft. Deze laatste draagt een parasiet bij zich die dodelijk is voor de Europese soortgenoot. Een kweekprogramma moet de bedreigde rivierkreeft ook weer terug brengen in andere gebieden.

Help ons dit landgoed te beheren

Natuur

Maneswaard en De Spees ringslang

Dieren

In de vijvers komt de laatste populatie rivierkreeften van Nederland voor. Er loopt een succesvol kweekprogramma. De bedreigde diersoort wordt inmiddels ook op andere plaatsen uitgezet.

De inheemse rivierkreeft is vrijwel uit Nederland verdwenen. Hij was niet bestand tegen een parasiet. Alleen in geheel geïsoleerde wateren, zoals in vijvers op landgoederen, kan hij overleven.

Ringslang en vogels

Er komen meer bijzondere dieren voor. In de omgeving van de waterpartijen leeft bijvoorbeeld een populatie ringslangen. Ook vinden we bij de beken en de sprengen vogelsoorten als de ijsvogel en de grote gele kwikstaart.

Vleermuizen

Landgoederen zijn ideaal voor vleermuizen. Holle bomen bieden dekking en boven open stukken en bij het water kan gejaagd worden. In de holle bomen op Warnsborn komen veel rosse vleermuizen voor. In de ijskelder op het landgoed overwinteren jaarlijks ongeveer 95 vleermuizen. Daaronder zijn zeldzame soorten zoals de franjestaart en de vale vleermuis.

Kervelse Bos Sletterinkheide dalkruid

Planten

In dit afwisselend natte en droge gebied komt een opvallende bosflora voor. Rond het huis zijn bijzondere stinsenplanten te vinden.

Stinsenplanten

Dalkruid, bosklaverzuring, lievevrouwenbedstro, bosandoorn en lelietje-van-dalen zijn op het landgoed te vinden. Voor een deel zijn dit in het verleden aangeplante stinsenplanten. Langs en in de sprengen en beken staan oeverzegge, klimopwaterranonkel, waterdrieblad en duizendknoopfonteinkruid.

In het gebied

Landgoed Warnsborn wandelpad

Eropuit

Er is een gemarkeerde wandelroute van 4,5 kilometer over het landgoed uitgezet. Ook door de aangrenzende landgoederen lopen wandelroutes zodat u kunt combineren. Honden mogen aangelijnd mee. Het gedeelte ‘de Hei van Maasdijk’ is een hondenlosloopgebied.

Met de NS-wandeling Warnsborn maakt u een langere wandeling over Arnhemse landgoederen. De tocht begint op treinstation Arnhem en slingert door Sonsbeek en Zypendaal naar landgoed Warnsborn. Na ruim 10 kilometer kunt u in Oosterbeek weer op de trein stappen. Of u loopt de totale dagtocht van 18 kilometer, door de route te vervolgen naar treinstation Wolfheze.

Landgoed Warnsborn oranjerie

Oranjerie

De oranjerie wordt weer gebruikt als feestzaal. De mooi gerestaureerde ruimte kan worden gehuurd voor feesten en vergaderingen. In de zomer worden open dagen georganiseerd.

De open dagen zijn een goede gelegenheid om het gebouw uit de tweede helft van de 19e eeuw van binnen te bekijken. De hovenier en de boswachter geven uitleg in de terrassentuin en voor kinderen is er een speurtocht in de omgeving. De toegang is gratis.

Restauratie

De oranjerie is rond 1880 gebouwd bij het neoclassicistische landhuis. Het bestaat uit een binnenruimte met aan weerszijden een druiven- en orchideeënkas. Bij de restauratie in het begin van deze eeuw is het oorspronkelijke interieur hersteld. Ook de bijzondere terrassentuin is toen hersteld.

Gevarieerd landgoed

De kern van het landgoed is nog niet zo lang geleden hersteld. Het huis en de oranjerie zijn gerestaureerd. Er is nu een hotel-restaurant met feestzalen in gevestigd. Op het groene landgoed kan worden gewandeld, gefietst en paardgereden. Er liggen een aantal oude grafheuvels en er zijn heideveldjes. Hier grazen Veluwse heideschapen.

Bronnen en beken

Op Warnsborn liggen een aantal sprengen. Er ontspringen beekjes die opvallend genoeg naar het noorden stromen, en niet naar de rivier in het zuiden. Na een aantal vijvers en plassen verdwijnt het water weer in de grond.

Camping

Bij de ingang van het landgoed ligt een kleine, sfeervolle camping. De camping is geopend van 1 april (of Pasen) tot 31 oktober.

Camping Warnsborn
Beheerders de heer en mevrouw Breukers
Bakenbergseweg 257
6816 PB Arnhem
Telefoon (026) 44 234 69
www.campingwarnsborn.nl

Trouwen

U kunt trouwen op het sfeervolle en statige Warnsborn. Ook overnachten is mogelijk.

Meer informatie is te vinden op www.grootwarnsborn.nl. Neem voor het officiële deel van de trouwerij contact op met de burgerlijke stand van de gemeente Arnhem, telefoon (026) 377 47 71.

Locatie & voorzieningen

Locatie

Bakenbergseweg
6816 VP Arnhem

Regio Veluwe – Gemeente Arnhem
Verworven 1932 – Oppervlakte 250 ha

Hondenlosloopgebied Arnhemse landgoederen

Ruiterroute Arnhemse landgoederen

Landgoed Warnsborn kaart

Voorzieningen

 • Wandelen
 • Wandelroute
 • Honden losloopplaats
 • Fietsen
 • Paardrijden
 • Wild kijken
 • Horeca
 • Monumentaal gebouw
 • Kamperen
 • Trouw/feestlocatie
 • Vergaderlocatie

Geschiedenis

Dit gebied op de grens tussen de Veluwe en de rivier was al heel vroeg bewoond. Er zijn veel archeologische vondsten gedaan. Op Warnsborn liggen vijf grafheuvels van ongeveer 4000 jaar oud.

De naam ‘Warnsborn’ komt al in de 15e eeuw voor. De naam verwijst naar de vele bronnen in het gebied. Het gebied behoorde tot het klooster van Mariëndaal. Het was een landbouwenclave tussen uitgestrekte kale heidevelden. Rond 1650 werden de middeleeuwse kloostergoederen aan de noordzijde van Arnhem verkocht aan particulieren. Vanaf die tijd werden er groene buitenplaatsen aangelegd.

Natuurbescherming

In 1929 kwam Warnsborn in handen van een partij die er een villaterrein wilde ontwikkelen. De zojuist opgerichte Stichting Het Geldersch Landschap wilde daarom Warnsborn aankopen, maar de vraagprijs was veel te hoog. De daarop volgende bezwaarprocedure leidde tot een unieke overwinning voor de natuurbescherming: onteigening ten behoeve van het behoud van natuur en landschapsschoon.

Huis en beeld

Het 19e-eeuwse landhuis brandde in 1945 af. Het werd vervangen door het huidige hotel Groot Warnsborn. Aan de oprijlaan naar het huis staat een replica van het bronzen borstbeeld van mr. S. baron van Heemstra (1879-1960). Hij was commissaris van de Koningin in Gelderland en oprichter van de Stichting Het Geldersch Landschap.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

Bezoek een kasteel

De Gelderse kastelen zijn magische poorten, elk uniek door zijn ligging, bouwstijl en rijke geschiedenis. Ze vertellen je in geuren en kleuren hoe onze voorouders leefden, soms tot wel tot 700 jaar terug. Ook rondom elk kasteel is veel te zien en beleven. Ontdek ze allemaal!

Boek je tickets

Koop hier kaarten voor je kasteelbezoek of reserveer een kasteelactiviteit.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

De natuur in

Bezoek een natuurgebied of landgoed

Je vindt onze 161 natuurgebieden in elke uithoek van de provincie. We beheren bijna 12.000 hectare Gelderse natuur. Van de groene oase de Veluwe, het waterrijke Rivierengebied tot het coulissenlandschap van de Achterhoek. Laat je verrassen en ontdek de natuur bij jou in de buurt.

Kies een activiteit

Ontdek de Gelderse natuur op de manier die bij je past.