Kieftskamp, Lindese Laak, Maalderink en Hissink

Kieftskamp gebouw bos
Kieftskamp bloem
Kieftskamp boom heide

Ontdek Kieftskamp, Lindese Laak, Maalderink en Hissink

Ten oosten van Vorden ligt een aantal mooie landgoederen in een typisch Achterhoeks landschap. Hoge akkers, lage grasgronden, parkachtig bos, houtwallen en beken wisselen elkaar af.

Scholtengoederen Hijink, Aarnink en De Haar Ronny ter Horst

Waarom is dit natuurgebied bijzonder?

Bij de Kieftskamp ligt een bloemeneiland met veel typische stinzenplanten zoals narcis, sneeuwklokje, kievitsbloem en keizerskroon. Vooral in het vroege voorjaar is dit een bijzonder gebied om doorheen te wandelen.

Help ons dit natuurgebied te beheren
Kieftskamp en omgeving kerkuil

Dieren

Dit is relatief rustig agrarisch gebied met veel bos en struikgewas. Het insectenleven en daarmee veel vogelsoorten profiteren hiervan.

Op oude boerenlandgoederen vinden veel broedvogels hun plek. Bij de boerderijen staan nestkasten voor kerkuilen. Roofvogels als de wespendief zijn hier te vinden. Ook de wielewaal en veel spechtensoorten komen voor. Bij de waterlopen in het gebied jaagt de ijsvogel. Op vochtige heideterreintjes is de vlindersoort heideblauwtje te vinden. Op warme plekken leeft de zeldzame hazelworm, een pootloze hagedis.

Locatie & voorzieningen

Locatie

Lindeseweg 6
7251 NK Vorden

Regio Achterhoek – Gemeente Vorden
Verworven 1975 – Oppervlakte 278 ha

Kieftskamp en omgeving kaart

Voorzieningen

  • Wandelen
  • Fietsen
  • Wild kijken
  • Monumentaal gebouw

Geschiedenis

Kieftskamp en omgeving kievit

Wist u dat…

… de Kieftskamp is genoemd naar de kievit, de vogelsoort?

De kievit kwam in deze gebieden vroeger talrijk voor. De vogel wordt hier ook ‘kieften’ genoemd. De eerste vermelding van de Kieftskamp is van 1626. Het huis is van 1776. Het plafond van de hal is gesierd met rococostucwerk. Tussen de plantenranken en het lover zijn vogels te zien: kieviten.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

Bezoek een kasteel

De Gelderse kastelen zijn magische poorten, elk uniek door zijn ligging, bouwstijl en rijke geschiedenis. Ze vertellen je in geuren en kleuren hoe onze voorouders leefden, soms tot wel tot 700 jaar terug. Ook rondom elk kasteel is veel te zien en beleven. Ontdek ze allemaal!

Boek je tickets

Koop hier kaarten voor je kasteelbezoek of reserveer een kasteelactiviteit.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

De natuur in

Bezoek een natuurgebied of landgoed

Je vindt onze 161 natuurgebieden in elke uithoek van de provincie. We beheren bijna 12.000 hectare Gelderse natuur. Van de groene Veluwe, het waterrijke Rivierengebied tot het coulissenlandschap van de Achterhoek. Laat je verrassen en ontdek de natuur bij jou in de buurt.

Kies een activiteit

Ontdek de Gelderse natuur op de manier die bij je past.