Wekeromse Zand

Wekeromse Zand IJzertijdboerderij
Sysselt zandhagedis

Ontdek Wekeromse Zand

Actief stuivend zand komt buiten Nederland bijna niet meer voor in Noordwest-Europa, maar nog wel op het Wekeromse Zand bij Wekerom.

Waarom is dit natuurgebied belangrijk?

Actief stuivend zand, diep uitgestoven laagten en begroeide ‘forten’ wisselen elkaar af in de kern van het grote natuurgebied. Door de extreme leefomstandigheden kent stuifzand een geheel eigen plant- en dierleven. Omdat er niet veel stuifzandgebieden zijn, is het belangrijk voor het voortbestaan van veel bijzondere planten- en diersoorten.

 

Help ons dit natuurgebied te beheren

Natuur

Wekeromse Zand weiland

Ontdek het gebied

In het Wekeromse Zand is naast het stuivende zand ook veel bos en hei. In het gebied loopt een aantal gemarkeerde wandelroutes, die je ook terugvindt op de informatieborden bij de verschillende parkeerplaatsen. Onze educatieve boswachters geven regelmatig rondleidingen. Houd daarvoor de excursiekalender op deze pagina in de gaten. Vanwege de heidekoeien en het overige wild in het gebied mag de hond helaas niet mee, ook niet aangelijnd.

Wekeromse Zand haarmos

Planten

De temperatuurverschillen tussen dag en nacht zijn groot op het stuifzand, en het gebied is erg droog omdat zand nauwelijks water vasthoudt. Toch vinden verschillende bijzonder planten hier hun plekje, zoals klein warkruid, een parasitaire plant die op heide groeit. Aan de rand van het stuifzand groeien het hamerblaadje, ruig haarmos en buntgras. Deze soorten zorgen er samen voor dat het stuivende zand langs de randen weer wordt vastgelegd.

Wekeromse Zand ven

Vennen

In dit droge gebied liggen hier en daar een aantal vennetjes verstopt, waar veel libellen voorkomen. De vennetjes zijn ontstaan doordat het zand tot onder het grondwaterpeil is weggeblazen.

Den Eng Zwavelzwam

Paddenstoelen

In de droge en schrale dennenbossen zijn zeldzame paddenstoelen te vinden met bijzondere namen, zoals de gele ridderzwam, de grijsbruine zalmplaat en de jodoformrussula.

Locatie & voorzieningen

Locatie

Vijfsprongweg
6741 JA Wekerom

Regio Veluwe – Gemeente Ede
Verworven 1956 – Oppervlakte 538 ha

Ruiter- en menroute Wekeromse Zand

Voorzieningen

  • Wandelen
  • Wandelroute
  • Paardrijden
  • Wild kijken
  • Kamperen
Wekeromse Zand bevroren vijver Clara Wilken

Een bos vol verhalen

Het is bijna niet voor te stellen dat tijdens de koude wintermaanden in het prachtige Wekeromse Zand ook dieren leven. Boswachter Clara Wilken van Geldersch Landschap & Kasteelen laat ons zien hoe zij overwinteren.

Bekijk de video

De Schatkist van Gelderland – Het stuifzand van Wekerom

De Schatkist van Gelderland – Zandhagedis

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

Bezoek een kasteel

De Gelderse kastelen zijn magische poorten, elk uniek door zijn ligging, bouwstijl en rijke geschiedenis. Ze vertellen je in geuren en kleuren hoe onze voorouders leefden, soms tot wel tot 700 jaar terug. Ook rondom elk kasteel is veel te zien en beleven. Ontdek ze allemaal!

Boek je tickets

Koop hier kaarten voor je kasteelbezoek of reserveer een kasteelactiviteit.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

De natuur in

Bezoek een natuurgebied of landgoed

Je vindt onze 161 natuurgebieden in elke uithoek van de provincie. We beheren bijna 12.000 hectare Gelderse natuur. Van de groene Veluwe, het waterrijke Rivierengebied tot het coulissenlandschap van de Achterhoek. Laat je verrassen en ontdek de natuur bij jou in de buurt.

Kies een activiteit

Ontdek de Gelderse natuur op de manier die bij je past.