Sysselt

Sysselt zonnestralen
Sysselt zandhagedis
Koos Dansen
Sysselt heide
Clara Wilken

Ontdek Sysselt

De Sysselt is een uitgestrekt bosgebied ten oosten van Ede met daarin heidevelden en oude beplante stuifzanden. Er is ook een wildobservatiepost.

Waarom is dit natuurgebied belangrijk?

In het midden van de Sysselt ligt Het Paradijs waar 190 jaar oude grove dennen te vinden zijn, met hun mooie kronkelige vormen en lage dikke takken. Bosuilen zitten graag in de oude eiken en beuken.

Help ons dit natuurgebied te beheren

Natuur

De Sysselt is een soortenrijk gebied. Of het nu gaat om landschap of om diersoorten, in beide gevallen is het gebied rijk en afwisselend.

Sysselt Wild Zwijn

Planten en dieren

De Sysselt is bijvoorbeeld rijk aan nachtvlindersoorten. Er leven hier meer dan 200 soorten. Dat komt door de diverse bostypen in combinatie met de heide. Enkele zijn zeer zeldzaam. Het aantal dagvlinders is door het ontbreken van grote open terreinen aanzienlijk kleiner. Zwijnen en edelherten kun je hier tegenkomen en er is een bewoonde dassenburcht.

Sysselt zandhagedis

Insecten en reptielen

Verder komen hier bijzondere insectensoorten voor, waaronder een sprinkhaan die vooral op de steppen van Oost-Europa leeft, en een zeldzame mierensoort. De hazelworm is een vaste bewoner van de oudere bosgedeelten en ook de gladde slang vindt zijn weg in dit gebied. Langs de spoorbaan en op de heide leeft de zandhagedis.

Boeijink Ratum Fauna Vleermuizen

Vogels en vleermuizen

Door het gevarieerde bos vinden veel vogelsoorten en ook vleermuizen hier een geschikt leefgebied. In de oude beukenlanen huist de groene specht, terwijl langs de open gedeelten en in de struiklaag van de bossen de geelgors zich thuis voelt. De schuwe houtsnip laat zich alleen in de schemering zien. Verder zwerven hier de rosse vleermuis en de grootoorvleermuis.

Duno bosuil

Bosuilen

Het radioprogramma van Omroep Gelderland, Buitengewoon Radio, bezocht ‘s nachts samen met vrijwillig educatief boswachters Dirk van de Plaat en Joyce Penninkhof het bos op zoek naar bosuilen. Met geluid wordt geprobeerd de bosuil te lokken. De boswachters vertellen waarom de bosuil zich hier zo thuisvoelt.

Wandelen

Eropuit

Het gebied is vrij toegankelijk op wegen en paden, van zonsopkomst tot zonsondergang. Er is een gemarkeerde wandelroute. Er is een wandelfolder met informatie over de route en het gebied samengesteld. In het gebied ligt een wildobservatiepost. Met een beetje geluk ziet u vanuit de post edelherten of wilde zwijnen.

Wandelen

De (onverharde) wandelroutes zijn minder geschikt voor invaliden en kinderwagens. Honden zijn aangelijnd toegestaan. Maximaal twee honden per begeleider. Het gedeelte grenzend aan Ede, bij de parkeerplaats aan de Dr. Hartogsweg, is aangewezen als hondlosloopgebied. Ook hier zijn twee honden per begeleider toegestaan.

Locatie & voorzieningen

Locatie

kruising Eikenlaan / Nieuwe Kazernelaan
6717 Ede

Regio Veluwe – Gemeente Ede
Verworven 1954 – Oppervlakte 350 ha

Hondenlosloopgebied De Sysselt

Sysselt kaart

Voorzieningen

  • Wandelen
  • Wandelroute
  • Hondenlosloopgebied
  • Fietsen
  • Wild kijken
  • Horeca
  • Monumentaal gebouw

Geschiedenis

De Sysselt maakte vroeger deel uit van het uitgestrekte Moftbos, dat al in 996 wordt vermeld. Later kwam het bos in handen van de graven van Gelre.

Het bos diende eeuwenlang als hakhoutbos. Het hout werd als stookhout gebruikt. Bovendien werden er schapen geweid. Dat samen zorgde ervoor dat het bos verdween en er heide ontstond. Toen ook die was vertrapt door de schapen ontstond stuifzand.

Zandwolf

Dat maakte het gebied onbruikbaar en het stuivende zand was een regelrechte bedreiging voor aangrenzende gebieden. Dorpjes en nederzettingen verdwenen vaak compleet onder het stuivende zand. Om de ‘zandwolf’ – het oprukkende zand – te stoppen werd vanaf de 18e eeuw op grote schaal bos aangeplant. Een eeuw later was de Sysselt weer bebost.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

Bezoek een kasteel

De Gelderse kastelen zijn magische poorten, elk uniek door zijn ligging, bouwstijl en rijke geschiedenis. Ze vertellen je in geuren en kleuren hoe onze voorouders leefden, soms tot wel tot 700 jaar terug. Ook rondom elk kasteel is veel te zien en beleven. Ontdek ze allemaal!

Boek je tickets

Koop hier kaarten voor je kasteelbezoek of reserveer een kasteelactiviteit.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

De natuur in

Bezoek een natuurgebied of landgoed

Je vindt onze 161 natuurgebieden in elke uithoek van de provincie. We beheren bijna 12.000 hectare Gelderse natuur. Van de groene oase de Veluwe, het waterrijke Rivierengebied tot het coulissenlandschap van de Achterhoek. Laat je verrassen en ontdek de natuur bij jou in de buurt.

Kies een activiteit

Ontdek de Gelderse natuur op de manier die bij je past.