Nieuwe kasteelbeleving bouwen

Een project leiden betekent onder andere het hele proces coördineren, zorgen dat alles in goede banen wordt geleid en de contacten onderhouden met alle betrokkenen. Ik ben opgeleid als bos- en natuurbeheerder en heb tot nu toe vooral veel buitenprojecten gedaan. De invulling van de museale ruimte in een kasteel is dus wel wat anders! Maar net als elk ander project heeft dit een kop en een staart. Op dit moment leggen we de laatste hand aan de inrichting van de ruimte.

Pitch met vijf partijen

‘Herbeleving woontoren Hernen’ is de naam van dit project. We wilden graag het verhaal vertellen van de verdwenen toren. Bij de start van een project stellen we altijd eerst een projectteam samen en formuleren we de precieze opdracht met offerte-uitvraag. In dit geval hebben we vijf partijen gevraagd een plan te maken, waarna een pitch volgde op het kasteel. We kregen toen heel verschillende plannen voorgeschoteld om de hoektoren weer ‘levend’ te maken, tot VR-brillen aan toe. Unaniem kozen we voor het bureau IJsfontein. Waarom? Omdat zij er echt een groepsbeleving van maakten en het nieuwe onderdeel aan de bestaande route door het kasteel hadden toegevoegd. Voor de realisatie hebben we ons bewust gericht op 2020, omdat dit een jubileumjaar van Geldersche Kasteelen is. Bovendien was kasteel Hernen de eerste verwerving en daarmee de reden voor het oprichten van de stichting, dus dat kwam heel mooi bij elkaar.

Donkere zolder

En nu is het project bijna klaar. Het is echt ongelooflijk wat een verschil je ziet tussen het moment dat we de zolder beschikbaar kregen en nu. Voorheen was het er donker en stonden er twee heel grote ketels – absoluut niet energiezuinig! – een zachtboard vloer, één klein lampje in de hoek… En moet je nu eens zien: er ligt een prachtige eikenhouten vloer, een duurzame verwarmingsinstallatie en een museumbeleving die bijna klaar is. Waar we straks naar mijn idee heel trots op mogen zijn.

Creatieve oplossingen

In de loop van elk project moet je altijd wel een beetje bijschaven. Op papier kun je alles heel goed ontwerpen en uitschrijven zoals je wilt, maar het moet ook wel passen in de ruimte. Een goed voorbeeld is de filmprojectie op de achterwand. Die wand vonden we er heel mooi uitzien, maar precies op die geplande projectieplek moesten leidingen worden aangelegd om het gebouw te verduurzamen. Toen ik de eerste foto’s zag met de leidingen voor de achterwand, dacht ik wel even: “Oké, hoe gaan we dat nu oplossen?!” Maar zoals dat altijd gaat in projecten, zijn dit de momenten om direct door te schakelen. Dat maakt mijn rol als projectleider juist zo mooi en uitdagend. Diezelfde muur was ook niet recht en er stak een stukje schouw uit. We  hebben en doek opgehangen die is bedrukt met een foto van de achterwand. Een prachtige oplossing, vind ik.

Laatste loodjes

Met een ‘pratende’ lantaarn in de hand dwalen bezoekers straks door het kasteel, zoals ze voorheen ook al konden doen. Na de overdekte weergang, uniek in Nederland en ooit bedoeld om de vijand op afstand te houden, kom je nu in de compleet vernieuwde zolderruimte waar je volledig wordt verrast door het verhaal van de hoektoren. Nee, ik ga niks verklappen, dat moeten mensen echt zelf komen ontdekken! De medewerkers van IJsfontein zijn nu nog bezig het geluid te testen om te horen of dit elders in het kasteel niet stoort. En we maken een veilige buffer rondom de maquette van het kasteel, omdat daar ‘iets’ mee gaat gebeuren tijdens de beleving.

Kundig projectteam

Het leuke van projectleider bij GLK zijn vind ik dat je bij een project van A tot Z betrokken bent. De voorbereiding, de uitvoering op locatie, de oplevering: voor alle fases ben en voel ik me medeverantwoordelijk. Dit doen we uiteraard samen met een heel projectteam. GLK heeft hiervoor allerlei specialisten, van conservatoren tot cultuurhistorici, en natuurlijk denken en beslissen ook het regiohoofd en de beheerder van een terrein of kasteel volop mee. Ieder heeft zijn eigen waardevolle inbreng bij een project. De meeste steun en toeverlaat vond ik in dit project wel bij conservator Marieke Knuijt. Maar ook met kasteelmanager Tatiana Klinkert en hoofd Landschap en Kastelen Theo Meeuwissen en projectleider bouwkunde Marcel de Kroon heb ik heel fijn samengewerkt. En natuurlijk met IJsfontein. Ik denk dat we met zijn allen echt iets moois hebben neergezet om trots op te zijn.

Maar écht een succes is het natuurlijk pas als bezoekers komen kijken en tevreden zijn. Na de oplevering op 24 juni zullen we het zien!

Ab van Dijk
Ab is opgeleid als bos- en natuurbeheerder. Hij co├Ârdineert en begeleidt o.a. herstel- en inrichtingsprojecten aan natuur en landschap.

Alle berichten bekijken

Reageren