Volop lente!

Het is voorjaar en dat is volop te merken in de natuur: bloesem, struiken en bomen lopen uit en dieren laten zich weer zien. De zon is krachtiger, de dagen worden merkbaar langer en de vogels zingen hun lied. Wat een heerlijk gevoel: we kunnen weer naar buiten!

Natuurtheater

Fluitende vogels, zoemende insecten, knoppen en bloemen: het jaarlijkse voorjaarsspektakel is begonnen. Tijd dus om naar buiten te gaan! Dit jaar staat de natuur dichtbij nog meer centraal. In eigen tuin of in een natuurgebied of park bij u in de buurt waar het rustig is. 

Wilt u weten welk gebied van GLK op loop- of fietsafstand van uw huis is? Ontdek het op de kaart of in onze app 'Landschap en kastelen' voor iOS en Android.

Geniet ervan nu de natuur zich van haar mooiste kant laat zien, ruiken en horen.

De poorten weer open

Sommige kastelen zijn jaarrond open, anderen vallen in een diepe winterslaap als de dagen korter en natter worden. In het voorjaar gaan de luiken weer open.

Geniet hier digitaal van 7 kastelen, plan een wandeling er omheen en bekijk welke je van binnen wilt bekijken als het weer kan!

 

Mooiste bloesemplekjes

Het is nu niet gewenst om en masse naar de bloeiende boomgaarden in de Betuwe te trekken. Daarom genieten we van de bloesem in eigen tuin of in de buurt tijdens een wandeling of fietstocht. Eerst komt de sneeuwwitte pruimenbloesem uit de knop, direct gevolgd door de kersen. Daarna tonen de perenbomen hun witte pracht en tenslotte de appelbomen een zachtroze kleur.

Tip: stuur iemand die er nu niet op uit kan eens een foto of video van wisselende bloeiende struiken en bomen. Een mooi gebaar in deze tijd!

April is de beste maand om al dat moois te gaan bekijken. Bekijk de bloesemperiode.

Wandelen met de boswachter, thema: molenwandeling Hernen

Molens

Molens zijn innig verbonden met de Nederlandse polder. Deze bijzondere constructies hebben het land gemaakt en gevormd. Tot het bezit van GLK behoren molens in Hernen, Batenburg, Eerbeek en Waardenburg.

 

Slangenliefde

In mei leggen alle vogels een ei, volgens de Nederlandse weerspreuk. Bij slangen ligt dat iets ingewikkelder. Zo is de adder levendbarend, dat wil zeggen dat de eieren in het lichaam worden uitgebroed omdat het hier in Noord-Europa te koud is om de eieren op de grond te laten uitkomen. De vrouwtjes van de ringslang zet al in april 8 tot wel 40 eieren in broeihopen af. Tenminste, als ze in dat jaar ‘paarbereid’ is. Mocht je eieren tegenkomen in de composthoop, dan is er een dikke kans dat ze van dit beschermde en ongevaarlijke reptiel afkomstig zijn. In GLK gebieden als Heikamp en landgoed Hoevelaken kun je deze zonaanbidders in de lente ook tegenkomen.

Speurneuzen gezocht!

Het boek ’50 x speuren en spelen’ is een must voor elk jonge speurder. Het staat boordevol opdrachten voor elk seizoen. In de lente kan de SuperSpeurder bijvoorbeeld zelf zaadbommen maken en die op een kale plek in de tuin gooien.
Alleen (klein)kinderen van onze donateurs kunnen SuperSpeurder worden, voor maar 10 euro per jaar. Zo wordt het bezoek aan een kasteel, landgoed of de eigen tuin nog spannender!