Volop lente

Het is de hoogste tijd om naar buiten te gaan en te ontdekken wat voor moois er groeit, bloeit, kruipt en kraakt. Ook valt er weer van alles te beleven in onze kastelen. Komt dat zien!

Natuurtheater

Fluitende vogels, knoppen, bloemen, paddentrek: alles duidt erop dat het de hoogste tijd is voor het jaarlijkse voorjaarsspektakel. Tijd dus om naar buiten te gaan! In een groot deel van onze gebieden zijn paaltjesroutes uitgezet. Neem eens een wandelfolder mee voor achtergrondinformatie.

Ga erop uit terwijl de natuur zich van haar mooiste kant laat zien, ruiken en horen.

De poorten weer open

Sommige kastelen zijn jaarrond open, anderen vallen in een diepe winterslaap als de dagen korter en natter worden. Vanaf april zijn ze allemaal weer volop open. Er staan weer allerlei activiteiten op het programma zoals Middeleeuws Pasen op kasteel Hernen.
Bekijk hier de openingstijden en activiteiten van de 7 kastelen van GLK.

Mooiste bloesemplekjes

Elk jaar trekken de bloeiende boomgaarden in de Betuwe vele bezoekers. Eerst komt de sneeuwwitte pruimenbloesem uit de knop, direct gevolgd door de kersen. Daarna tonen de perenbomen hun witte pracht en tenslotte de appelbomen een zachtroze kleur. Een prachtige plek om de appelbloesem te bekijken is de bekende Appeldijk bij Tricht. Zowel met de fiets als met de auto is landgoed Waardenburg en Neerijnen niet ver weg. Een zeer compleet landgoed met een hoogstamboomgaard, kasteel Waardenburg, huis Neerijnen, uiterwaard, molen, parkbos en weilanden. Hier voelen ook veel dieren zicht thuis.
April is de beste maand om al dat moois te gaan bekijken. Bekijk de bloesemperiode.

Wandelen met de boswachter, thema: molenwandeling Hernen

Nationale Molendag

Molens zijn innig verbonden met de Nederlandse polder. Deze bijzondere constructies hebben het land gemaakt en gevormd. De nationale Molendag is daarom de uitgelezen kans om aandacht te geven aan deze eeuwenoude windvangers. Tot het bezit van GLK behoren molens in Hernen, Batenburg, Eerbeek en Waardenburg. Enkele daarvan zijn te bezoeken in het weekend van 11 en 12 mei.

Slangenliefde

In mei leggen alle vogels een ei, volgens de Nederlandse weerspreuk. Bij slangen ligt dat iets ingewikkelder. De adder en ringslang leggen helemaal geen ei, maar zijn levendbarend. Dat wil zeggen dat de eieren in het lichaam worden uitgebroed, omdat het hier in Noord-Europa te koud is om de eieren op de grond te laten uitkomen. De vrouwtjes van de ringslang zet al in april 8 tot wel 40 eieren in broedhopen af. Tenminste, als ze in dat jaar ‘paarbereid’ is. Mocht je eieren tegenkomen in de composthoop, dan is er een dikke kans dat ze van dit beschermde en ongevaarlijke reptiel afkomstig zijn. In GLK gebieden als Heikamp en landgoed Hoevelaken kun je deze zonaanbidders in de lente ook tegenkomen.

Speurneuzen gezocht!

Het boek ’50 x speuren en spelen’ is een must voor elk jonge speurder. Het staat boordevol opdrachten voor elk seizoen. In de lente kan de SuperSpeurder bijvoorbeeld zelf zaadbommen maken en die op een kale plek in de tuin gooien.
Alleen (klein)kinderen van onze donateurs kunnen SuperSpeurder worden, voor maar 10 euro per jaar. Zo wordt het bezoek aan een kasteel, landgoed of de eigen tuin nog spannender!