Hernense molen

Ontdek de Hernense molen

De Hernense molen is een beltkorenmolen en verwijst naar de aarden wal die als een soort berg of ‘belt’ na het bouwen tegen de molen gestort is om bij de wieken te kunnen komen. De molen is maalvaardig, maar maalt niet meer voor consumptie. Vlakbij de molen vind je het Hernense Ven, kasteel Hernen en Batenburg.

Bezoeken

Bij goed weer laten de molenaars de molen draaien. De molen is in principe elke zaterdag van 10.00 – 14.00 uur open. Kom je van ver, neem dan eerst contact op om te vragen of de molenaars aanwezig zijn.

Welkom

De molen is gratis te bezichtigen en de molenaar geeft u graag een rondleiding door de molen. Wilt u met een groep de molen bezichtigen dan kunt u contact opnemen met de heer Gerritsen op rgerritsen@planet.nl of tel. 06 13 13 15 28.

Over de molen

De Hernense molen behoorde vroeger tot de bezittingen van kasteel en heerlijkheid Hernen. Kasteel en heerlijkheid Hernen waren sinds het jaar 1682 in handen van de familie Steenhuys.

In de archieven wordt gemeld dat “een nieuwe stenen molen door Sijmen Burgers, molenmaker, in 1745 gebouwd gaat worden.” Sijmen Burgers overleed voordat de molen af was, waarna de molen uiteindelijk wordt afgebouwd in het jaar 1749. Op de gevelsteen van de molen staat de tekst ”Jacobus van Steenhuys is degene die mij zo heeft gebouwd.”

In zijn bestaan is de molen meermaals van eigenaar gewisseld. Uiteindelijk is de molen, samen met de rest van heerlijkheid Hernen, in 1959 aan stichting Geldersche Kasteelen verkocht. In 1975 heeft Geldersche Kasteelen het Hernense bos, inclusief de molen, overgedragen aan Geldersch Landschap.

Wist je dat…

… de Hernense molen als decor dient in een aflevering van de spannende serie over ridder Floris? In deze aflevering bindt Floris zijn vijanden vast aan de wieken van de molen. Floris laat de molen al draaiend achter.

Geïnteresseerd in meer verhalen? Bezoek de molen!

Meer informatie vind je op www.hernensemolen.nl.

Wandelen & fietsen

Wandelen

Langs de molen loopt een gemarkeerde wandelroute. Deze wandelroute van 2 km gaat ook door het Hernense bos, door het Hernense ven en langs kasteel Hernen.

Route

Fietsen

De Geldersche Kasteelenroute is een fietsroute onderverdeeld in 5 etappes. Een van deze etappes voert je langs de Hernense molen en kasteel Hernen. Deze etappe is ruim 34 km.

Route 

Locatie & voorzieningen

Locatie

Molenhoek 4
6616 AP Hernen
molenaar Ruud Gerritsen, tel. 06-13 13 15 28

Regio Rivierengebied – Gemeente Wijchen

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

Bezoek een kasteel

De Gelderse kastelen zijn magische poorten, elk uniek door zijn ligging, bouwstijl en rijke geschiedenis. Ze vertellen je in geuren en kleuren hoe onze voorouders leefden, soms tot wel tot 700 jaar terug. Ook rondom elk kasteel is veel te zien en beleven. Ontdek ze allemaal!

Boek je tickets

Koop hier kaarten voor je kasteelbezoek of reserveer een kasteelactiviteit.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

De natuur in

Bezoek een natuurgebied of landgoed

Je vindt onze 161 natuurgebieden in elke uithoek van de provincie. We beheren bijna 12.000 hectare Gelderse natuur. Van de groene Veluwe, het waterrijke Rivierengebied tot het coulissenlandschap van de Achterhoek. Laat je verrassen en ontdek de natuur bij jou in de buurt.

Kies een activiteit

Ontdek de Gelderse natuur op de manier die bij je past.