Huis te Eerbeek

Huis te Eerbeek tak met bolletjes
Huis te Eerbeek Gebouw
Huis te Eerbeek brug voor huis

Ontdek Huis te Eerbeek

Dit gevarieerde en bosrijke gebied ligt aan de rand van het Veluwse dorp Eerbeek. Het is een oud landgoed met een huis, loofbos, houtwallen, graslanden en een mooie beek met een watermolen.

Clara Wilken hek

Waarom is dit landgoed bijzonder?

Het bos op het landgoed is opvallend gevarieerd en de beplanting is van verschillende leeftijden. Er komen bijzondere plantensoorten voor, zoals de breedbladige wespenorchis.

Help ons dit landgoed te beheren

Natuur

Huis te Eerbeek appelvink

Dieren

Op een oud landgoed vinden veel verschillende soorten dieren een plek. Vooral veel vogels zijn hier te zien. De kleine bonte specht en appelvink leven in het loofhout. Een soort als het goudhaantje leeft in het naaldhout. Aan de beek komen ook de ijsvogel en de grote gele kwikstaart voor. Deze soorten houden van stromend water.

Huis te Eerbeek tak met besjes

Planten

Het bos is opvallend gevarieerd en de beplanting is van verschillende leeftijd. Er komen bijzondere plantensoorten voor, zoals bijvoorbeeld dalkruid. Ook breedbladige wespenorchis, familie van de orchideeën, kun je hier tegenkomen, evenals de witbloeiende gewone salomonszegel. Naast bos zijn ook houtwallen, lanen en graslanden aanwezig op het landgoed.

Huis te Eerbeek machinekamer

Oliemolen bezoeken

De Eerbeekse oliemolen draait in april op zondagmiddag en van mei t/m oktober op zaterdag en zondag tussen 12.00-16.00 uur. Entree is gratis.

De imposante molenstenen draaien, er wordt olie geslagen en veekoeken ontstaan. Je kunt uitleg krijgen over de werking van de molen. De olie is te koop en kan worden gebruikt voor veredeling van hout, zoals tuinmeubelen, maar ook voor onderhoud van natuursteen en leer. De olie geeft glans aan vachten van huisdieren en maakt ruwe handen weer zacht.

De oliemolen is ook op afspraak te bezichtigen, neem daarvoor contact op Restaurant Grand Café De Korenmolen.

Bezoekadres
Kanaalweg 3
6961 LW Eerbeek
tel. (0313) 65 13 31
www.dekorenmolen.com

Locatie & voorzieningen

Locatie

Prof. Weberlaan 1
6961 LX Eerbeek

Regio Veluwe – Gemeente Eerbeek
Verworven 1942 – Oppervlakte 30 ha

Hondenlosloopgebied Huis te Eerbeek

kaart Huis te Eerbeek

Voorzieningen

  • Wandelen
  • Honden losloopplaats
  • Fietsen
  • Horeca
  • Monumentaal gebouw
  • Trouw/feestlocatie
  • Vergaderlocatie

Geschiedenis

Deze plek heeft een lange geschiedenis. Het huis is op veel verschillende manieren gebruikt en vaak herbouwd en aangepast. Oude middeleeuwse en 17e-eeuwse elementen zijn nog overal terug te vinden.

In de 19e eeuw is het huis meerdere malen verbouwd tot het huidige neoclassicistische huis. Van het oorspronkelijke middeleeuwse huis, een havezate uit de 14e eeuw, zijn in de noordvleugel nog delen te zien. De tuin en de directe omgeving van het huis zijn aangelegd in de 19e-eeuwse landschapsstijl.

Gebruik

Het huis is in de loop van de tijd op verschillende manieren gebruikt als woonhuis, maar ook als jachtslot, als zaal voor een krijgsraad en het deed zelfs dienst voor rooms-katholieke missen.

Visvijvers

Bij een rondgang over het landgoed is het parkontwerp uit de 16e en 17e eeuw nog steeds goed zichtbaar. Een kaart uit 1642 geeft vakken en rechte lanen weer die nog steeds zichtbaar zijn. Alleen de invulling van de vakken is gedurende de geschiedenis gewisseld van bos naar waterpartij of grasland. In de vijvers werd waarschijnlijk vis gekweekt.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

Bezoek een kasteel

De Gelderse kastelen zijn magische poorten, elk uniek door zijn ligging, bouwstijl en rijke geschiedenis. Ze vertellen je in geuren en kleuren hoe onze voorouders leefden, soms tot wel tot 700 jaar terug. Ook rondom elk kasteel is veel te zien en beleven. Ontdek ze allemaal!

Boek je tickets

Koop hier kaarten voor je kasteelbezoek of reserveer een kasteelactiviteit.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

De natuur in

Bezoek een natuurgebied of landgoed

Je vindt onze 161 natuurgebieden in elke uithoek van de provincie. We beheren bijna 12.000 hectare Gelderse natuur. Van de groene Veluwe, het waterrijke Rivierengebied tot het coulissenlandschap van de Achterhoek. Laat je verrassen en ontdek de natuur bij jou in de buurt.

Kies een activiteit

Ontdek de Gelderse natuur op de manier die bij je past.