Volop lente!

Het is de hoogste tijd om naar buiten te gaan en te ontdekken wat voor moois er groeit, bloeit, kruipt en kraakt. Ook valt er weer van alles te beleven in onze kastelen. Komt dat zien!

Natuurtheater

Fluitende vogels, knoppen, bloemen, paddentrek: alles duidt erop dat het de hoogste tijd is voor het jaarlijkse voorjaarsspektakel. Tijd dus om naar buiten te gaan! In een groot deel van onze gebieden zijn paaltjesroutes uitgezet. Neem eens een wandelfolder mee voor achtergrondinformatie.
Ga erop uit terwijl de natuur zich van haar mooiste kant laat zien, ruiken en horen. 

Mooiste bloesemplekjes 

Elk jaar trekken de bloeiende boomgaarden in de Betuwe vele bezoekers. Eerst komt de sneeuwwitte pruimenbloesem uit de knop, direct gevolgd door de kersen. Daarna tonen de perenbomen hun witte pracht en tenslotte de appelbomen een zachtroze kleur. Een prachtige plek om de appelbloesem te bekijken is de bekende Appeldijk bij Tricht. Zowel met de fiets als met de auto is landgoed Waardenburg en Neerijnen niet ver weg. Een zeer compleet landgoed met een hoogstamboomgaard, kasteel Waardenburg, huis Neerijnen, uiterwaard, molen, parkbos en weilanden. Hier voelen ook veel dieren zich thuis. April is de beste maand om al dat moois te gaan bekijken. 

De poorten weer open

De GLK kastelen zijn weer meer open en zijn er volop binnen- en buitenactiviteiten. De Geldersche kastelen zijn magische poorten, elk uniek door zijn ligging, bouwstijl en rijke geschiedenis. Ze vertellen je in geuren en kleuren hoe onze voorouders leefden, soms tot wel tot 700 jaar terug. Ook rondom elk kasteel is van alles te zien en beleven zoals een moestuin met vergeten groenten of een park met bijzondere bomen, waterornamenten of bloeiende borders. Het is er altijd heerlijk wandelen.

© Rein de Jong

Molens

Molens zijn innig verbonden met het Nederlandse landschap. Deze bijzondere constructies hebben het land gemaakt en gevormd. De GLK molens in HernenBatenburgEerbeek en Waardenburg zijn dit voorjaar weer regelmatig te bezoeken. Tijdens de Nationale Molendag op zaterdag 11 en zondag 12 mei staan ze natuurlijk extra in de belangstelling. Een uitgelezen kans om weer eens een bezoek te brengen aan deze eeuwenoude windvangers. 

Slangenliefde

In mei leggen alle vogels een ei, volgens de Nederlandse weerspreuk. Bij slangen ligt dat iets ingewikkelder. Zo is de adder levendbarend, dat wil zeggen dat de eieren in het lichaam worden uitgebroed omdat het hier in Noord-Europa te koud is om de eieren op de grond te laten uitkomen. De vrouwtjes van de ringslang zet al in april 8 tot wel 40 eieren in broeihopen af. Tenminste, als ze in dat jaar ‘paarbereid’ is. Mocht je eieren tegenkomen in de composthoop, dan is er een dikke kans dat ze van dit beschermde en ongevaarlijke reptiel afkomstig zijn. In GLK gebieden zoals Heikamp en landgoed Hoevelaken kun je deze zonaanbidders in de lente ook tegenkomen.

Heikamp adder

Speurneuzen gezocht!

Het boek ’50 x speuren en spelen’ is een must voor elk jonge speurder. Het staat boordevol opdrachten voor elk seizoen. In de lente kan de SuperSpeurder bijvoorbeeld zelf zaadbommen maken en die op een kale plek in de tuin gooien.
Alleen (klein)kinderen van onze donateurs kunnen SuperSpeurder worden, voor maar 10 euro per jaar. Zo wordt het bezoek aan een kasteel, landgoed of de eigen tuin nog spannender!

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

Bezoek een kasteel

De Gelderse kastelen zijn magische poorten, elk uniek door zijn ligging, bouwstijl en rijke geschiedenis. Ze vertellen je in geuren en kleuren hoe onze voorouders leefden, soms tot wel tot 700 jaar terug. Ook rondom elk kasteel is veel te zien en beleven. Ontdek ze allemaal!

Boek je tickets

Koop hier kaarten voor je kasteelbezoek of reserveer een kasteelactiviteit.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

De natuur in

Bezoek een natuurgebied of landgoed

Je vindt onze 161 natuurgebieden in elke uithoek van de provincie. We beheren bijna 12.000 hectare Gelderse natuur. Van de groene Veluwe, het waterrijke Rivierengebied tot het coulissenlandschap van de Achterhoek. Laat je verrassen en ontdek de natuur bij jou in de buurt.

Kies een activiteit

Ontdek de Gelderse natuur op de manier die bij je past.