Oplevering nieuw pauwenverblijf Staverden

20 mei 2016

Donderdag 19 mei is het nieuwe verblijf voor de karakteristieke witte pauwen op landgoed Staverden feestelijk geopend in aanwezigheid van gedeputeerde Josan Meijers en de Ermelose architect Martin Slager die het gebouw ontwierp. Clemens Cornielje, Commissaris van de Koning in Gelderland verrichte de feestelijke openingshandeling van het verblijf, dat de naam ‘Witte pauwen van Gelre’ kreeg.

Duurzaam en modern
Het oude verblijf voldeed niet meer aan de hedendaagse eisen voor het houden van de zeldzame witte pauwen. Het nieuwe verblijf is lichter en droger en voorziet in een goede leefruimte voor de dieren, opslag- en werkruimte. Het pauwenverblijf is gebouwd met hout uit eigen bossen van GLK en het dak is afgewerkt met zink. Het ontwerp is geïnspireerd op de vlakbij gelegen villa ‘De Witte Pauwen’, in het bijzonder te herkennen in de helling van het dak. De boogvormen in de gevel verwijzen naar kasteel Staverden.

Traditie in stand houden
Al in 1308 werden Witte pauwen op Staverden gehouden. De leenmannen van het landgoed waren verplicht de pauwenveren te leveren voor de helm van de Gelderse graaf en later de hertog. Tegenwoordig worden de veren aan de Commissaris van de Koning in Gelderland aangeboden op het Provinciehuis.

Het nieuwe pauwenverblijf is mede mogelijk gemaakt dankzij financiële bijdragen van de Nationale Postcode Loterij en de Provincie Gelderland en de opbrengst van vele participanten aan de Landgoedveiling die GLK in november 2014 organiseerde i.s.m. Triple E Landschapsveilingen.

Meer nieuws