Meer dan 3000 GLK-collectiestukken digitaal

05 juli 2019

Inmiddels zijn ongeveer 3.000 voorwerpen uit onze museumcollectie gefotografeerd, beschreven en toegankelijk gemaakt via www.collectiegelderland.nl. Iedereen kan via deze website een kijkje nemen in de collecties van uiteenlopende musea. Zelfs de objecten in depot, die tijdens een museumbezoek niet zichtbaar zijn, worden zo toegankelijk.

Vol verhalen

Op de site zijn veel objecten te vinden die een verhaal vertellen over onze kastelen en hun bewoners. Zo kom je bijvoorbeeld van alles te weten over de kunstzinnige Thea Lüps (1889-1957) die opgroeide op kasteel Biljoen en er in haar latere leven vaak verbleef. Zij schilderde en aquarelleerde en heeft daarbij kasteel Biljoen vaak in beeld gebracht. Thea kreeg haar opleiding bij het ‘Genootschap Kunstoefening’ en zij kreeg lessen van de kunstschilder Louis Willem van Soest (1867-1948). In eerste instantie betrok Thea een atelier in Den Haag maar later werd voor haar op de zolder van kasteel Biljoen een atelier ingericht waaraan een groot dakraam nog herinnert. Thea heeft kasteel Biljoen veelvuldig geschilderd.

Ontdek de collectie

Zowel de collectie van de zeven opengestelde kastelen als de kastelen en landhuizen die niet regulier zijn geopend voor publiek zijn op deze manier 24 uur per dag te zien. Bekijk de collectie van Geldersch Landschap & Kasteelen.

Meer nieuws