Landgoed Staverden viert 50 jaar in beheer bij GL

29 augustus 2013

In september is landgoed Staverden exact 50 jaar in beheer van Geldersch Landschap. Ter gelegenheid hiervan worden zaterdag 14 september activiteiten georganiseerd waarbij bezoekers kunnen genieten van de veelzijdigheid van het landgoed en onontdekte plekjes.

Monumenten en activiteiten
Omdat het 14 september ook landelijke open monumentendag is, nemen gidsen de bezoekers ieder uur mee op een rondleiding over landgoed naar de kapel en boerderij Kerkzicht. De boerderij is recent opgeknapt. De hooizolder, de schapenschuur, het bakhuisje en het voor- en achtererf zijn in Gelderse stijl herbouwd. In Kerkzicht was lang een historisch buurtwinkeltje gevestigd. Dat is in oude staat hersteld en deze dag opengesteld. Ook de klokkentoren en het koetshuis zijn onder begeleiding te bezoeken. Op eigen gelegenheid zijn de kasteeltuin, moestuin en groentekas te bekijken.
Bij het bezoekerscentrum is een landschapsmarkt met diverse streekproducten. Verder staat op het programma brood bakken bij bezoekerscentrum en aangespannen tochtjes met paard en huifkartochten.
De toegang is gratis, voor de tochten met de paarden wordt een bijdrage gevraagd.

De brasserie houdt een High tea & jazz middag vanaf 14 uur. Hiervoor moet wel van te voren worden gereserveerd via www.brasserie-staverden.nl.

Compleet landgoed
Een landgoed was van oudsher een zelfvoorzienende eenheid, waar landbouw en bosbouw voor het grootste deel van de inkomsten zorgden. Eeuwenlang is Staverden zo beheert. In de eerste helft van de 20ste eeuw zwaaide H.Th. s’Jacobs de scepter op Staverden. Hij was in 1929 één van de oprichters van Stichting Het Geldersch Landschap. Op 26 september 1963 maakten zijn erfgenamen het mogelijk dat de natuurorganisatie Staverden kocht.
Nu zien we nog steeds een compleet landgoed: een kasteel met omliggend park, landbouwbedrijven, bos voor houtproductie, een molen, een kapelletje en een begraafplaats. Tegenwoordig genieten velen bezoekers per jaar van dit mooie stuk Veluwe.

Kijk hier voor meer informatie over landgoed Staverden zoals de ligging, bereikbaarheid en beschrijving van het landgoed.

Meer nieuws