Kleurrijk landschap dankzij natuurontwikkeling

27 augustus 2013

In het zomernummer van tijdschrift Mooi Gelderland kon u ervan genieten: beeld en beschrijving van de tien gevonden orchideeënsoorten in onze natuurgebieden. De genoemde soorten waren de zomer ervoor gevonden. Ook afgelopen zomer gingen vrijwilligers en medewerkers eropuit om te kijken hoe het met de orchideeën gesteld was.
Bijna alle soorten werden weer gezien. Opvallend dit jaar is dat het er weer meer in aantal zijn dan vorig jaar. Vooral op landgoed Rosendael bij Velp en de Regulieren bij Culemborg breidden Rietorchis (beide vormen) zich flink uit. In de Achterhoek, op scholtengoed Gossink (Winterswijk) en Wanninkhof (Borculo) werd de gevlekte orchis ook op meer plekken waargenomen.

Natuurbeheer geeft bijzondere soorten kans
Deze uitbreiding danken we o.a. aan natuurontwikkeling die 10 à 20 jaar geleden plaatsvond en aan het gevoerde maaibeheer. Als er fosfaatrijke bovengrond wordt afgegraven en goed grondwater bij de oppervlakte kan komen, dan krijgen bijzondere plantensoorten de gelegenheid om tot ontwikkeling te komen. En als er eenmaal een orchideeënsoort bloeit dan zien we spontane uitbreiding van plekken over de jaren, door de zaden die zich door het gebied heen verspreiden. Zo werden dit jaar op de Regulieren ca. 300 exemplaren van de rietorchis gevonden, terwijl dat er enige tijd geleden nog maar enkele tientallen waren. De natuurontwikkeling en beheer werpen dus duidelijk vruchten af met deze nieuwe vindplaatsen.
Een zelfde ontwikkeling verwachten we de komende decennia in de Noord-Veluwse terreinen Korte broek (Vaassen) en Vossenbroek (Epe). Daar is recent gewerkt aan omvorming van voormalige landbouwgrond in nieuwe natuur.

De orchideeën zijn nu allemaal uitgebloeid. Volgend jaar juni kunt u er weer van genieten.

Gentianen en Duivelsnaaigaren
Andere bijzondere soorten die wij deze zomer zagen waren ondermeer gentianen in het Wilbrinkbos en Staverden en Duivelsnaaigaren op de Sysselt bij Ede. Deze plant zonder bladgroen met iele, draderige bleke tot rode stengeltjes en lichtroze bloemetjes staat op de Nederlandse Rode Lijst van planten. Het is een parasiet die leeft op de struikheide en kruipbrem.

Meer nieuws