Een hemelbed vol verhalen op Rosendael

24 juli 2017

Bijna 250 jaar stond in kasteel Rosendael een kostbaar hemelbed, ook liefkozend ‘hemels bed’ genoemd. Dit bed is op 6 juli weer tot leven gebracht op de plek waar het al die jaren stond.

Het ledikant met geschoren fluweel uit Genua, satijn, zijde en gebeeldhouwd krulwerk aan het hoofdeinde was een echt pronkbed. Aan het begin van de 18de eeuw werd het houten bed uiterst kostbaar bekleed  door een vooraanstaande Haagse stoffeerder. Het bleef tot in de 20ste eeuw op Rosendael bewaard, maar werd uiteindelijk als topstuk verkocht aan het Rijksmuseum toen Rosendael in gebruik genomen was als rusthuis voor ouden van dagen..

Er zijn nog maar weinig van dit soort pronkbedden uit de 18de eeuw overgebleven. Dit kwetsbare ledikant verdient dan ook de zorg die het Rijksmuseum er aan besteedt. De museale klimaatomstandigheden die zij bieden, zijn op kasteel Rosendael moeilijk te evenaren. En toch kunnen bezoekers het bijzondere hemelbed weer bewonderen op Rosendael en komt het zelfs tot leven met alle verhalen er omheen met behulp van unieke technieken.

Uniek, combinatie van technieken
Het bedrijf Dutch Igloo heeft voor GLK in de presentatie van ‘Een hemels bed’ voor het eerst de technieken Peppersghost en videomapping gecombineerd. Deze unieke combinatie is wereldwijd nog niet eerder vertoond. Het maakt het mogelijk het hemelbed in wisselende decors en dus ook in verschillende tijden te tonen. Hierdoor kan in een heel kort tijdbestek (de voorstelling duurt 5 minuten) heel veel informatie verteld en gevisualiseerd worden.

Gedeputeerde Josan Meijers zorgde op 6 juli voor de officiële onthulling van het hemelbed in de Keppels kamer van het kasteel. In de video vindt u een korte impressie hiervan.

 

Meer nieuws