Geschiedenis

Kasteel Rosendael geeft een mooi beeld van hoe er vroeger op een kasteel werd geleefd. Er is een bijzondere collectie meubels, zilver en porselein te zien. Het imposante, historisch ingerichte kasteel is omringd door een park met veel bezienswaardigheden.

Donjon

De ronde toren met vier meter dikke muren is de grootste in zijn soort die in Nederland bewaard is gebleven. In 1616 wordt er een nieuw huis bijgebouwd. Dat is in de loop van de tijd vaak verbouwd en aangepast, onder andere met een nieuwe zijvleugel met koetshuis en stal.

rosendael collectie

Restauratie

Het kasteel komt in 1977 in bezit van de stichting Vrienden der Geldersche Kasteelen. Het is dan  bijna 700 jaar onafgebroken bewoond geweest. In de jaren tachtig van de vorige eeuw is het kasteel gerestaureerd en vervolgens ingericht zoals het er rond 1900-1940 uit zag. Er zijn veel oorspronkelijke interieuronderdelen bewaard gebleven, zoals de schilderijencollectie met eeuwenoude familieportretten.

Bijgebouwen

De door Zocher jr. ontworpen oranjerie is de grootste in ons land die nog als winterberging voor kuipplanten functioneert. Tijdens de Tweede Wereldoorlog raakt het gebouw zwaar beschadigd en wordt vervolgens afgebroken om in1990 herbouwd te worden. De rozentuin voor de oranjerie stamt uit ongeveer 1905. De bij het kasteel gelegen boerderij is een goed bewaarde hoeve met rieten schilddak uit het begin van de 19de eeuw.

Kasteel Rosendael

Parkaanleg

Al in de 17de eeuw heeft Rosendael een zeer verfijnde tuinaanleg. De ligging op de stuwwal maakt het mogelijk om er gebruik te maken van het natuurlijk verval en stromend water. Zo laten de bewoners in formele stijl vijvers, watervallen en fonteinen aanleggen. Vanaf 1721 wordt het park verfraaid met kunstwerken, de schelpengalerij, de theekoepel en de Bedriegertjes. Het park is in 1837 heringericht in landschapsstijl. Het krijgt dan een natuurlijker aanzicht met slingerende paden en bijzondere boomsoorten.

Beeld en Geluid heeft een toeristische film van 105 jaar oud online gezet. Op 2.54 min. zie je een prachtig historisch beeld van kasteel en park Rosendael met de theekoepel en werkende Bedriegertjes.

Verval en herstel

Vanaf 1945 begint een periode van verval van de tuinen. Pas in 1972 start het herstel van de schelpengalerij. De Bedriegertjes en het schelpengrotje worden in de jaren negentig hersteld. Intussen is de verdwenen rozentuin opnieuw aangelegd en worden de waterlopen in het park hersteld. In 2003 volgt de aanleg van de boomgaard. De restauratie van het interieur van de theekoepel vormt het sluitstuk van dit herstelprogramma.

Bezoek Kasteel Rosendael

Boek je tickets
Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

Bezoek een kasteel

De Gelderse kastelen zijn magische poorten, elk uniek door zijn ligging, bouwstijl en rijke geschiedenis. Ze vertellen je in geuren en kleuren hoe onze voorouders leefden, soms tot wel tot 700 jaar terug. Ook rondom elk kasteel is veel te zien en beleven. Ontdek ze allemaal!

Boek je tickets

Koop hier kaarten voor je kasteelbezoek of reserveer een kasteelactiviteit.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

De natuur in

Bezoek een natuurgebied of landgoed

Je vindt onze 161 natuurgebieden in elke uithoek van de provincie. We beheren bijna 12.000 hectare Gelderse natuur. Van de groene Veluwe, het waterrijke Rivierengebied tot het coulissenlandschap van de Achterhoek. Laat je verrassen en ontdek de natuur bij jou in de buurt.

Kies een activiteit

Ontdek de Gelderse natuur op de manier die bij je past.