Unieke wapensteen in gevel kasteel Biljoen

© Cloudshots

Kasteel Biljoen is bewoond en daarom maar zelden toegankelijk voor publiek. Bezoekers die toch naar binnen mogen, zouden zich op de brug voor het kasteel moeten omdraaien en rechts naar de gracht moeten kijken. Als ze goed kijken, zien ze beneden in de keermuur van het voorplein een verweerde wapensteen.

Onderzoek naar unieke wapensteen

Alleen vanuit een bootje in de slotgracht is de steen goed te bestuderen. Daarop zijn vier wapens op vier kleine schilden te zien. Deskundigen dachten lange tijd dat deze wapens verwezen naar één van de families die in de negentiende eeuw op kasteel Biljoen woonde. Nieuw onderzoek wijst uit dat de wapensteen te maken heeft met niemand minder dan de stichter van het kasteel. Karel van Egmond, hertog van Gelre tussen 1492 en 1538, liet Biljoen in 1531 bouwen. Twee wapens op de steen verwijzen naar zijn ouders. De andere wapens zijn van de ouders van zijn echtgenote Elisabeth van Brunswijk-Lüneburg (1494 – 1572).

Biljoen in TV uitzendingen Ridders van Gelre

Het nieuwe inzicht over de wapensteen staat in het boek Biljoen | Kasteel, bewoners, landgoed dat onlangs is verschenen. Het naslagwerk laat de volledige geschiedenis van kasteel Biljoen zien. Het is een uitgave van de stichting Geldersch Landschap en Kasteelen.
De Ridders van Gelre gingen op bezoek in kasteel Biljoen. Ze stapten in een bootje om de unieke wapensteen van de hertog en hertogin van Gelre nauwkeurig te bestuderen. Bekijk de uitzending van 18 januari. In de uitzending van 25 januari was er aandacht voor de befaamde stuczaal in het kasteel.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

Bezoek een kasteel

De Gelderse kastelen zijn magische poorten, elk uniek door zijn ligging, bouwstijl en rijke geschiedenis. Ze vertellen je in geuren en kleuren hoe onze voorouders leefden, soms tot wel tot 700 jaar terug. Ook rondom elk kasteel is veel te zien en beleven. Ontdek ze allemaal!

Boek je tickets

Koop hier kaarten voor je kasteelbezoek of reserveer een kasteelactiviteit.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

De natuur in

Bezoek een natuurgebied of landgoed

Je vindt onze 161 natuurgebieden in elke uithoek van de provincie. We beheren bijna 12.000 hectare Gelderse natuur. Van de groene oase de Veluwe, het waterrijke Rivierengebied tot het coulissenlandschap van de Achterhoek. Laat je verrassen en ontdek de natuur bij jou in de buurt.

Kies een activiteit

Ontdek de Gelderse natuur op de manier die bij je past.