Schatgraven naar de geschiedenis van Biljoen

Geldersch Landschap & Kasteelen (GLK) is sinds 2008 eigenaar van het kasteel en gelijknamige landgoed Biljoen bij Velp. Vanaf het prille begin van die periode stond voor GLK vast dat we Biljoen toegankelijker wilden maken. Daar hoort een rijk geïllustreerd boek bij, met nieuwe verhalen over dit fascinerende kasteel. Vandaag ontving Commissaris van de Koning, John Berends, het 1e exemplaar.

Een boek vol verhalen van verre en van dichtbij

Tot in Münster, Berlijn en Monaco zochten we naar ingrediënten voor die verhalen. Dichterbij huis bleken zich nog tientallen archiefdozen te bevinden met nog nooit ingeziene brieven en kasboeken. De mooiste en belangrijkste verhalen zijn nu te lezen in Biljoen. Kasteel – bewoners – landgoed. Samen met prachtige beelden bieden ze een andere kijk op Biljoen in een juweel van een boek dat elke liefhebber van kastelen en landgoederen zal weten te waarderen. 

Ontsluiting geschiedenis voor iedereen

Bekendheid kreeg Biljoen vooral in zijn 18de-eeuwse bloeiperiode, toen de verfijnde stuczaal en de befaamde waterwerken in het aangrenzende park Beekhuizen toeristische trekpleisters waren. Na de oorlog werden kasteel en landgoed steeds meer gesloten voor het publiek. Hieraan kwam pas een eind toen Geldersch Landschap & Kasteelen Biljoen in 2009 verwierf. Ondanks de voorwaarde bij het verwerven dat het kasteel particulier bewoond moest blijven, is een groot deel van het landgoed nu toegankelijk en is het kasteel periodiek te bezoeken tijdens Open Monumentendag. Nu de geschiedenis van landgoed, kasteel en haar bewoners uitgebreid is beschreven, is ook op een andere wijze de geschiedenis ontsloten en te beleven. Nooit eerder zijn de verhalen over landgoed, kasteel en haar bewoners zo aantrekkelijk beschreven en rijk geïllustreerd met prachtige afbeeldingen. 

Bekende auteurs als Luuc Kooijmans, Ileen Montijn en Luc Panhuysen vertellen ‘het verhaal van Biljoen’ in een breed cultuurhistorisch kader. Daarnaast maken de bijzondere vormgeving en vele afbeeldingen deze uitgave tot een eersteklas kijkboek. Een must voor alle liefhebbers van kastelen, tuinen en landgoederen.  Het boek Biljoen is te bestellen via www.wbooks.nl voor € 49,95.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

Bezoek een kasteel

De Gelderse kastelen zijn magische poorten, elk uniek door zijn ligging, bouwstijl en rijke geschiedenis. Ze vertellen je in geuren en kleuren hoe onze voorouders leefden, soms tot wel tot 700 jaar terug. Ook rondom elk kasteel is veel te zien en beleven. Ontdek ze allemaal!

Boek je tickets

Koop hier kaarten voor je kasteelbezoek of reserveer een kasteelactiviteit.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

De natuur in

Bezoek een natuurgebied of landgoed

Je vindt onze 161 natuurgebieden in elke uithoek van de provincie. We beheren bijna 12.000 hectare Gelderse natuur. Van de groene Veluwe, het waterrijke Rivierengebied tot het coulissenlandschap van de Achterhoek. Laat je verrassen en ontdek de natuur bij jou in de buurt.

Kies een activiteit

Ontdek de Gelderse natuur op de manier die bij je past.