Landgoed Biljoen

Landgoed Biljoen kasteel
Landgoed Biljoen Slijpbeek

Ontdek Landgoed Biljoen

Tussen Velp en Rheden, in het overgangsgebied tussen de Veluwe en de IJssel, ligt landgoed Biljoen. Hier geniet je van de natuur en van het kasteel dat zich Lodewijk XIV en koningin Anna Paulowna nog “herinnert”.

Thies Koggel

Wat maakt dit kasteel uniek?

Het interieur van de grote zaal van kasteel Biljoen is van internationale allure: de muren en het plafond zijn prachtig gedecoreerd met bijzonder stucwerk, dat uniek is voor de late 18e eeuw. In de decoraties valt veel te ontdekken: van het Pantheon in Rome tot de mollige kinderfiguurtjes (‘putti’) die de vier seizoenen uitbeelden.

Help ons dit kasteel te behouden

Landgoed & kasteel

Biljoen natuur

Over het landgoed

Vlakbij Velp ligt het mooie waterrijke landgoed Biljoen. De omgeving is groen en aantrekkelijk om te wandelen en te fietsen. Kasteel Biljoen is te zien, maar is niet geopend voor het publiek.

Biljoen is een oud landgoed. Vanaf 1530 bouwde Karel van Egmond, hertog van Gelre, hier een kasteel. Biljoen is sindsdien geregeld verbouwd. Er zijn toch nog veel unieke bouw- en interieurelementen te zien. Ook de natuur van het landgoed is buitengewoon. Er staan oude bomen. Er loopt een beek en er zijn veel waterpartijen met cascades. Er komen soms erg zeldzame planten- en diersoorten voor. Biljoen is een typisch voorbeeld van een landgoederenlandschap. Van groot belang voor dit landschap is dat Biljoen nooit is gesplitst.

Italiaanse invloeden

Biljoen ligt op de overgang van zandgronden en riviergronden. Het is het overgangsgebied van de Veluwe naar de IJssel. Het huis dat we nu zien kreeg in de tweede helft van de 17e eeuw vorm. De barokke klokvormige helmen op de torens zijn toen aangebracht. In de 18e eeuw veranderden het interieur en de tuinaanleg drastisch. De toenmalige eigenaar was geïnspireerd door een reis naar Italië. Vooral de grote zaal op de eerste verdieping getuigt hiervan. De wanden en het plafond van de zaal zijn in stuc uitgevoerde ‘Vedute di Roma’.

Bezit

In de 19e eeuw zijn kleine veranderingen aangebracht. Er kwam een entree in neorenaissance stijl onder een balkon. In 1867 werd het landgoed verkocht aan de Duitse industrieel Johann Heinrich Wilhelm Lüps. Drie generaties Lüps onderhielden het landgoed en kasteel zorgvuldig en het aantal veranderingen was beperkt. Biljoen kwam in 2008 in bezit van Het Geldersch Landschap. Sinds 2013 wordt het kasteel bewoond door een particuliere huurder.

Bouwhuis

Op het voorplein staat een bouwhuis. Dat wordt meestal ‘koetshuis’ genoemd. Het is na een brand aan het eind van de 18e eeuw herbouwd en kreeg daarbij zijn huidige vorm met binnenplaats. Het uurwerk in het bouwhuis is van 1792. Het interieur is grotendeels ongewijzigd en bevat onder meer een compleet stalinterieur.

Bijzondere elementen

In het parkbos bevinden zich een ijskelder, verschillende monumentale 18e-eeuwse tuinvazen en tuinhekken. Bijzonder is een laat 19e-eeuws hondenhok op het voorplein waarin drie liggende wijnvaten de behuizing voor de honden vormen.

Podcast Kasteel Biljoen

Stuczaal in beeld

Unieke wapensteen

Natuur

Landgoed Biljoen sleutelbloem

Planten

Akkerleeuwenbek en slofhak zijn zeldzame soorten van schrale akkerranden en bermen. Gulden sleutelbloem is een soort van weinig bemeste graslanden. Op de overgang met Beekhuizen groeit gaspeldoorn, een soort die voorkomt op schrale heide op een leembodem. Andere bijzondere planten die op Biljoen voorkomen zijn bosaardbei, brede waterpest, goudhaver en moerasbasterdwederik.

Locatie & voorzieningen

Locatie

Biljoen 1
6883 JH Velp

Regio Veluwe – Gemeente Rheden
Verworven 2008 – Oppervlakte 162 ha

Voorzieningen

  • Wandelen
  • Monumentaal gebouw
Landgoed Biljoen keuken kasteel

Particulier bewoond

Biljoen werd in 2009 aan GLK overgedragen, onder andere op nadrukkelijke voorwaarde dat het kasteel bewoond zou blijven. De familie die kasteel Biljoen bewoont, ondersteunt ruimhartig het werk van GLK om het kasteel in goede staat te houden, werkt mee aan openstelling en heeft het kasteel van een passende inrichting voorzien.

Landgoed Biljoen kasteel eetzaal

Schatgraven naar de geschiedenis van Biljoen

Om de rijke historie van kasteel Biljoen meer toegankelijk te maken heeft Geldersch Landschap & Kasteelen een rijk geïllustreerd boek uitgebracht, met nieuwe verhalen over dit fascinerende kasteel.

Lees meer over het boek.

Ook op MijnGelderland zijn volop verhalen te vinden.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

Bezoek een kasteel

De Gelderse kastelen zijn magische poorten, elk uniek door zijn ligging, bouwstijl en rijke geschiedenis. Ze vertellen je in geuren en kleuren hoe onze voorouders leefden, soms tot wel tot 700 jaar terug. Ook rondom elk kasteel is veel te zien en beleven. Ontdek ze allemaal!

Boek je tickets

Koop hier kaarten voor je kasteelbezoek of reserveer een kasteelactiviteit.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

De natuur in

Bezoek een natuurgebied of landgoed

Je vindt onze 161 natuurgebieden in elke uithoek van de provincie. We beheren bijna 12.000 hectare Gelderse natuur. Van de groene Veluwe, het waterrijke Rivierengebied tot het coulissenlandschap van de Achterhoek. Laat je verrassen en ontdek de natuur bij jou in de buurt.

Kies een activiteit

Ontdek de Gelderse natuur op de manier die bij je past.