Help mee toegankelijkheid kastelen te verbeteren

Geldersch Landschap & Kasteelen (GLK) wil in 2020 de toegankelijkheid van haar opengestelde kastelen verbeteren. Met een forse reeks maatregelen – van traplift tot invalidentoilet, van drempelhulp tot aangepaste toegangspaden – willen we ervoor zorgen dat ook mensen met een lichamelijke beperking onze kastelen kunnen bezoeken en genieten van het culturele erfgoed. Een ambitieus plan, waarbij we alle hulp kunnen gebruiken.

Maatregelen in kaart gebracht

Door experts van de Zonnebloem en Bartiméus is onderzoek gedaan naar de toegankelijkheid van de kastelen voor mensen met een motorische of visuele beperking. Op basis van deze bevindingen heeft GLK geïnventariseerd welke maatregelen wenselijk zijn om de toegankelijkheid te verbeteren én welke maatregelen daarbij prioriteit hebben.

Open de poorten!

Het uitvoeren van deze maatregelen kost veel geld. Want er moeten heel wat drempels weggenomen worden – letterlijk! Met de actie ‘Open de poorten’ vragen we steun voor het uitvoeren van onze plannen. Met jouw hulp kunnen we:

  • Drempels en andere obstakels verwijderen
  • Trapliften en invalidentoiletten plaatsen
  • Aanrijroutes en parkeerplaatsen rolstoelvriendelijk maken
  • Hulpmiddelen aanschaffen, zoals rolstoelen met brede banden
  • Informatievoorziening verbeteren
  • Speciale rondleidingen en presentaties ontwikkelen
  • Museale collecties digitaal toegankelijk maken

Samen hebben we de sleutel in handen om een grote groep mensen, die nu nog moeilijk of niet naar binnen kunnen, toegang te geven tot onze kastelen.

Toegankelijk voor iedereen

Met de giften voor ‘Open de poorten’ zijn ondertussen weer meer drempels weggenomen. Kijk voor meer informatie op de pagina: Toegankelijk voor iedereen.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

Bezoek een kasteel

De Gelderse kastelen zijn magische poorten, elk uniek door zijn ligging, bouwstijl en rijke geschiedenis. Ze vertellen je in geuren en kleuren hoe onze voorouders leefden, soms tot wel tot 700 jaar terug. Ook rondom elk kasteel is veel te zien en beleven. Ontdek ze allemaal!

Boek je tickets

Koop hier kaarten voor je kasteelbezoek of reserveer een kasteelactiviteit.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

De natuur in

Bezoek een natuurgebied of landgoed

Je vindt onze 161 natuurgebieden in elke uithoek van de provincie. We beheren bijna 12.000 hectare Gelderse natuur. Van de groene Veluwe, het waterrijke Rivierengebied tot het coulissenlandschap van de Achterhoek. Laat je verrassen en ontdek de natuur bij jou in de buurt.

Kies een activiteit

Ontdek de Gelderse natuur op de manier die bij je past.