Kastelen bezoeken met je oren

© Gerrit van de Vemde

Maandag 1 november 2021 wordt het tweede seizoen van de Beeldspieker podcast gepubliceerd. Podcastmaker Ferry Molenaar, zelf blind, bezoekt zeven Gelderse kastelen en tekent daar de meest bijzondere verhalen op. In elke aflevering staat een ruimte of vertrek centraal, welke door enthousiaste kasteelmedewerkers en vrijwilligers van Geldersch Landschap & Kasteelen op een beeldende manier wordt besproken.

Ferry stelt de juiste vragen omdat hij zelf niet kan zien, én toch voor zichzelf en de luisteraars een compleet beeld wil schetsen van de bijzondere omgeving waarin hij zich bevindt. De verhalenvertellers doen extra hun best zo beeldend mogelijk verslag te doen en de omgeving te beschrijven. In 14 afleveringen wordt ieder kasteel tot in detail verkend. Zo wordt het voor iedereen mogelijk om in vogelvlucht maar liefst zeven opengestelde kastelen te kunnen bewonderen, inclusief mooie extra’s en exclusieve achtergrondinformatie.

Toegankelijk voor iedereen

De volledige podcastafleveringen worden ook uitgetypt (inclusief intonaties en emoties). Zo kunnen mensen die doof of slechthorend zijn, ook kennisnemen van de verhalen die in de afleveringen aan bod komen.
Een ‘inkijkje in een kasteel’ voor iedereen dus. Voor alle cultuurliefhebbers die kunnen horen en zien, maar juist ook voor mensen met een visuele, auditieve of motorieke beperking. Bovendien wordt in de bonusaflevering van iedere kasteel de toegankelijkheid van de specifieke locatie besproken. Zo weten toekomstige bezoekers precies waar ze aan toe zijn, en kunnen zij zich goed voorbereiden op een bezichtiging van het kasteel.

Kasteel Doorwerth

In de eerste twee afleveringen gaat Ferry op bezoek bij kasteel Doorwerth, een stoer, middeleeuws kasteel waar je kunt beleven hoe er vroeger op een landgoed werd geleefd. Ferry onderzoekt de historische keuken van het kasteel en de nog steeds traditioneel onderhouden moestuin.

De Beeldspieker Podcast is te beluisteren via beeldspieker.nl, Spotify, Apple podcast, Breaker en Google podcast. Het transcript is te vinden op de website. Elke week komen er een nieuwe afleveringen beschikbaar.

De podcast is mede mogelijk gemaakt door het Bartiméus Fonds.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

Bezoek een kasteel

De Gelderse kastelen zijn magische poorten, elk uniek door zijn ligging, bouwstijl en rijke geschiedenis. Ze vertellen je in geuren en kleuren hoe onze voorouders leefden, soms tot wel tot 700 jaar terug. Ook rondom elk kasteel is veel te zien en beleven. Ontdek ze allemaal!

Boek je tickets

Koop hier kaarten voor je kasteelbezoek of reserveer een kasteelactiviteit.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

De natuur in

Bezoek een natuurgebied of landgoed

Je vindt onze 161 natuurgebieden in elke uithoek van de provincie. We beheren bijna 12.000 hectare Gelderse natuur. Van de groene Veluwe, het waterrijke Rivierengebied tot het coulissenlandschap van de Achterhoek. Laat je verrassen en ontdek de natuur bij jou in de buurt.

Kies een activiteit

Ontdek de Gelderse natuur op de manier die bij je past.