Museumvisie

GLK vindt het belangrijk om haar kastelen gastvrij open te stellen – uiteraard met respect voor de kostbare waarden. Hierdoor kunnen we belangstelling wekken voor onze landgoederen én voor het werk van onze organisatie. De belangrijkste punten voor het ontvangen van bezoekers op een rij.

Inspiratie

Onze kastelen zijn het visitekaartje van de organisatie. Jaarlijks verwelkomen we ongeveer 130.000 bezoekers. Ook ontvangen we gezelschappen voor zakelijke of privébijeenkomsten. Op onze kastelen bieden we een gevarieerd aanbod van activiteiten. Dit moet zorgen voor een lange(re) verblijfsduur en/of herhaalbezoek.

Instandhouding

Het behoud van de collectie staat bij ons centraal. Hierbij werken we volgens de aanpak die we ‘housekeeping’ noemen. Dit betekent het afdekken van de meubels en het opbergen van het zilver voor de periode dat het kasteel gesloten is. Ook willen we blijven voldoen aan de zogenoemde Museumnorm van het Nederlandse Museumregister.

Museumvisie Mara

Presentatie

We willen de beleving van onze kastelen versterken door onze vaste presentatie regelmatig te vernieuwen en door wisselende opstellingen. Ook evenementen kunnen bijdragen aan meer en/of extra aandacht. We proberen ons aanbod maximaal af te stemmen op de wensen van onze bezoekers. Bovendien maken we zo mogelijk gebruik van nieuwe media.

Kennis delen

Onze praktische aanpak en specialistische kennis dragen we graag uit. Dat doen we in onze eigen kasteelgidsen en ons tijdschrift ‘Mooi Gelderland’, maar ook in publicaties van andere organisaties. Daarnaast geven we het verhaal over onze kastelen een plek in het onderwijs. In de afgelopen jaren hebben we gewerkt aan educatieve programma’s voor basisscholen, die nu worden uitgerold op de kastelen en in bezoekerscentra. Verder willen we ons gehele bezit via internet toegankelijk maken.

Financiën

Voor het behoud van erfgoed is (financiële) continuïteit belangrijk. We zijn blij met de trouwe steun van onze donateurs en met de bijdragen van bezoekers. Om in de toekomst ‘op eigen benen’ te staan is het nodig om de inkomsten op onze kastelen te verhogen, bijvoorbeeld door ruimte te verhuren. Dankzij het partnerschap met de provincie kunnen we de duurzame instandhouding van onze huizen voor enkele jaren veiligstellen. Bij uitzonderlijke projecten zoeken we ondersteuning van fondsen en sponsors, maar ook van particuliere schenkers. In de toekomst gaan we actief op zoek naar (bedrijf)sponsors en commerciële samenwerkingspartners.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

Bezoek een kasteel

De Gelderse kastelen zijn magische poorten, elk uniek door zijn ligging, bouwstijl en rijke geschiedenis. Ze vertellen je in geuren en kleuren hoe onze voorouders leefden, soms tot wel tot 700 jaar terug. Ook rondom elk kasteel is veel te zien en beleven. Ontdek ze allemaal!

Boek je tickets

Koop hier kaarten voor je kasteelbezoek of reserveer een kasteelactiviteit.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

De natuur in

Bezoek een natuurgebied of landgoed

Je vindt onze 161 natuurgebieden in elke uithoek van de provincie. We beheren bijna 12.000 hectare Gelderse natuur. Van de groene Veluwe, het waterrijke Rivierengebied tot het coulissenlandschap van de Achterhoek. Laat je verrassen en ontdek de natuur bij jou in de buurt.

Kies een activiteit

Ontdek de Gelderse natuur op de manier die bij je past.