Toegankelijk voor iedereen

Wij willen dat iedereen een fantastische dag kan beleven in het unieke Gelderse erfgoed. Dankzij bijdragen voor de giftenactie “Open de poorten!” in 2020 kunnen we steeds meer drempels wegnemen om bezoekers met een lichamelijke beperking beter te verwelkomen op onze kastelen. Ook verbeteren we de digitale toegang tot onze collectie en tot onze informatie met aandacht voor tekst, beeld en geluid. We zijn er nog lang niet maar we zetten continu stappen om de toegankelijkheid voor iedereen te verbeteren.

Kastelen en huizen

Kastelen zijn gebouwd als onneembare vestingen. Maar GLK wil juist iedereen laten genieten van Gelderse kastelen en landhuizen. We werken aan een steeds betere toegankelijkheid van onze kastelen. Voor het verbeteren van de voorzieningen op locatie gebruiken we aanbevelingen van De Zonnebloem en Bartiméus. Kies een kasteel en lees verder onder Plan je bezoek > Toegankelijkheid.

Kijken met je oren
Podcastmaker Ferry Molenaar bezocht de 7 opengestelde kastelen en tekende daar de meest bijzondere verhalen op. In elke aflevering staat een ruimte of vertrek centraal, welke op een beeldende manier zijn besproken. Zoek op ‘Beeldspieker’ in je favoriete podcast app of beluister ze op Beeldspieker.nl.

7 kastelen

Landgoederen en natuur

Paden die toegankelijk zijn voor rolstoel, scootmobiel en rollator liggen in park de Cannenburch in Vaassen, rondom kasteel Hernen in Hernen, landgoed Schaffelaar in Barneveld, park Scherpenzeel in Scherpenzeel, landgoed Staverden in Staverden (in de kasteeltuin en enkele andere paden), landgoed Mariëndaal bij Arnhem en Laakbos bij Druten.

Collectie online

De museale collectie van GLK bestaat uit zeer uiteenlopende voorwerpen, die veelal een relatie hebben met onze kastelen en landhuizen. Ze geven een beeld van de adellijke wooncultuur vanaf de middeleeuwen tot in de 20e eeuw. GLK maakt deze collectiestukken met informatie toegankelijk via de website Collectie Gelderland.
Inmiddels zijn ruim 5.000 objecten gedigitaliseerd en online te bekijken.

Collectie Gelderland

Help mee

De komende jaren blijven we maatregelen nemen om de toegankelijkheid van onze kastelen te verbeteren, zodat ook mensen met een lichamelijke beperking onze kastelen kunnen bezoeken en genieten van het culturele erfgoed. Je kunt een bijdrage leveren door een gift te geven.

Ik geef een gift
Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

Bezoek een kasteel

De Gelderse kastelen zijn magische poorten, elk uniek door zijn ligging, bouwstijl en rijke geschiedenis. Ze vertellen je in geuren en kleuren hoe onze voorouders leefden, soms tot wel tot 700 jaar terug. Ook rondom elk kasteel is veel te zien en beleven. Ontdek ze allemaal!

Boek je tickets

Koop hier kaarten voor je kasteelbezoek of reserveer een kasteelactiviteit.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

De natuur in

Bezoek een natuurgebied of landgoed

Je vindt onze 161 natuurgebieden in elke uithoek van de provincie. We beheren bijna 12.000 hectare Gelderse natuur. Van de groene Veluwe, het waterrijke Rivierengebied tot het coulissenlandschap van de Achterhoek. Laat je verrassen en ontdek de natuur bij jou in de buurt.

Kies een activiteit

Ontdek de Gelderse natuur op de manier die bij je past.