Bloeiende tuinen op hun hoogtepunt

Als de kasteeltuin een symfonie zou zijn, dan is de zomer de grote finale. Het hele jaar door wordt toegewerkt naar het bloeiende kleurenpalet waarbij de lucht zindert van de insecten en doordrongen is van intense florale tonen. Ook de tuinen van GLK beleven in de zomer hun hoogtepunt. Een bezoekje waard!

Tuin van Warnsborn

Urenlang rondstruinen over eeuwenoude landgoederen? Dat kan uitstekend vanuit landgoed Warnsborn waar een stijlvolle horecagelegenheid met oranjerie en uitzicht over de terrastuin wacht. Gelegen tussen ontspringende beekjes en omgeven door een parklandschap is de symmetrische terrastuin het hoogtepunt van dit landgoed. Onder gras en ruigte werd deze tuin, geheel volgens het oorspronkelijk ontwerp van Hendrik Copijn uit 1913, teruggevonden en vanaf het jaar 2000 hersteld. De tuin onderscheidt zich door de hoogteverschillen en waterloopjes die de weelderige bloemenborders extra accentueren. Verschillende kruiden en secuur bijgehouden rozenborders verspreiden heerlijke geuren. Kortom, een oase op steenworp afstand van Arnhem! Voor de echte wandelliefhebbers: er lopen twee NS-routes vanaf Arnhem CS over Warnsborn en omringende landgoederen.
De tuinen zijn vrij toegankelijk, wanneer er geen activiteiten vanuit de oranjerie plaatsvinden.

Kasteeltuin Staverden

De kasteeltuin van Staverden vormt het hart van dit langgerekte landgoed dat in 1299 al stadsrechten ontving. Tot echte stadsontwikkeling is het op dit landgoed in het midden van de Veluwe nooit gekomen. Maar goed ook, want dan was het tegenwoordig niet zo’n botanisch paradijs geweest. Op het landgoed groeien meer dan 20 plantensoorten die op de Rode Lijst van zeldzame en bedreigde planten voorkomen. In totaal komen meer dan 300 soorten voor op het landgoed en in het omringende natuurgebied waar moeras, beekdalen en stuifzandterrein elkaar afwisselen. Waar je ook loopt, uiteindelijk leiden de glooiende paden je weer naar de symmetrische kasteeltuin met de vijver als middelpunt. In deze tuin bloeien op dit moment onder meer Nepeta en Persicaria.
Ooit opgezet als zelfvoorzienende kasteelnederzetting mag een flinke moestuin op Staverden natuurlijk niet ontbreken. Ook daar is in deze tijd van het jaar genoeg te zien en te snoepen.
Tip: vergeet bij je bezoek de witte pauwen niet te bewonderen.

© Ton Rothengatter

Moestuin van Brakel

In het parkbos van landgoed Brakel ligt naast een kasteelruïne een oude ommuurde moestuin die in juli al heel wat vruchten en groentes heeft geleverd. Vrijwilligers uit de directe omgeving steken daar wekelijks hun handen uit de mouwen op deze plek waar ook vaste planten en (bijzondere) exotische soorten staan. Terwijl allerlei bessensoorten wachten om te worden geplukt, slaan de courgettes en pompoenen hun tentakels uit. In de kas staan 75 verschillende soorten tomaten waarvan de eerste dieprood beginnen te kleuren. Centraal in de tuin staat een put met oude pomp, onder een berceau met afdak. Het geheel is begroeid met wilde kamperfoelie, bosrank en kiwi. Ook de bananenplant, die rond juli/augustus prachtig in bloei staat, trekt de aandacht.

© Ton Rothengatter

Tuin van Scherpenzeel

De vaste plantenborders op landgoed Scherpenzeel geven sinds 2013 kleur aan de entree vanuit het gelijknamige dorp. Begonia, hemelsleutel, brandkruid en geranium bloeien in deze zomermaanden volop, terwijl de asters zich al aandienen om in het najaar te schitteren. Zo hebben bijen en vlinders van lente tot herfst voldoende voedselbronnen en schuilmogelijkheden. Ook de bezoeker profiteert hiervan, want die wordt onthaald door een kleurrijke en zoemende scenerie. Na de borders begint het eigenlijke park dat in 1856 samen met het huis en het koetshuis door de bekende architect Van Lunteren is ontworpen en recent is opgeknapt. De karakteristieke vloeiende bogen bieden steeds nieuwe perspectieven. Wandelaars door dit bijzondere park volgen als vanzelf de lijnen die de ontwerper in gedachten had. De moestuin op het landgoed is recent vernieuwd.
Na een wandeling zijn in het oude dorpscentrum van Scherpenzeel genoeg mogelijkheden voor een drankje en een hapje.

Huis Scherpenzeel moestuin
© Ton Roozen

Tuin van Verwolde

In de Achterhoek vind je het prachtige huis Verwolde. Dit statige landhuis is omringd door een tuin en een park met bijzondere bomen (waaronder de oudste eik van Nederland!) en het bosgebied Oranjewoud met vijvers en landbouwpercelen. Te midden van deze weelde wordt de tuin nauwkeurig onderhouden. Het tuinontwerp van Poortman uit het begin van de twintigste eeuw grijpt terug op de geometrische Franse stijl uit de zeventiende en achttiende eeuw. Tuinarchitecte Canneman-Philipse ontwierp in de  jaren tachtig van de vorige eeuw nieuwe borders die het hele jaar door een kleurrijk beeld geven. Zowel aan de zon- als aan de schaduwzijde zijn vijf kamers aangelegd waar om de 10 meter dezelfde soort staat. Zo ontstaat een ware zee van bloemen die door de herhaling rustig oogt. Wil je huis Verwolde bezoeken bekijk dan hier de openingstijden.
Ook op het landgoed, aan de overzijde, liggen een moesgaard, landgoedwinkel en theetuin.
Dit Achterhoekse paradijsje heeft dus genoeg te bieden voor een compleet dagje uit!

© Marcel Bandel

Tuin van Schaffelaar

Maar liefst 94 hectare groot is het landgoed Schaffelaar bij Barneveld. Dat betekent veel wandelplezier over lanen, door bossen en langs weilanden, vijvers en historische bouwwerken. Tot die bouwwerken behoort de oranjerie die in 2005 in vereenvoudigde vorm opnieuw is opgebouwd in het kader van een grootschalige reconstructie van het park. In de oranjerie is een restaurant gevestigd. Het is heerlijk toeven in en rondom de oranjerie waar onder meer daglelie, lavendel, kattenkruid en vlinderstruik grote aantrekkingskracht uitoefenen op bijen, hommels en vlinders. Vanaf de prille lente tot de late herfst valt er genoeg te halen voor nectarliefhebbers en te zien voor natuurliefhebbers. Een bezoek aan landgoed Schaffelaar laat zich prima combineren met een bezoek aan landgoed Scherpenzeel (zie boven).

Landgoed Schaffelaar Oranjerie
© Michel Molenaar
Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

Bezoek een kasteel

De Gelderse kastelen zijn magische poorten, elk uniek door zijn ligging, bouwstijl en rijke geschiedenis. Ze vertellen je in geuren en kleuren hoe onze voorouders leefden, soms tot wel tot 700 jaar terug. Ook rondom elk kasteel is veel te zien en beleven. Ontdek ze allemaal!

Boek je tickets

Koop hier kaarten voor je kasteelbezoek of reserveer een kasteelactiviteit.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

De natuur in

Bezoek een natuurgebied of landgoed

Je vindt onze 161 natuurgebieden in elke uithoek van de provincie. We beheren bijna 12.000 hectare Gelderse natuur. Van de groene Veluwe, het waterrijke Rivierengebied tot het coulissenlandschap van de Achterhoek. Laat je verrassen en ontdek de natuur bij jou in de buurt.

Kies een activiteit

Ontdek de Gelderse natuur op de manier die bij je past.