Huis Scherpenzeel

Huis Scherpenzeel poortgebouw
Huis Scherpenzeel moestuin

Ontdek Huis Scherpenzeel

In het centrum van het dorp Scherpenzeel ligt een landhuis met bijbehorende poortwoning en koetshuis in een landschapspark. Het oorspronkelijk versterkte huis stamt uit de middeleeuwen en heeft een rijke geschiedenis. Huis en park liggen in het Gelderse Scherpenzeel op de grens met de provincie Utrecht. In het park kunt u een mooie wandeling maken.

Waarom is dit park bijzonder?

Park Scherpenzeel ligt midden in het dorp Scherpenzeel. In 2019 is het gerenoveerd en nu maakt het nog meer deel uit van het dorp. De historische moestuin en de omgeving ervan zijn opnieuw ingericht, naar historisch ontwerp. Een actieve groep vrijwilligers uit het dorp onderhoudt de moestuin en de omgeving van de moestuin.

Help ons dit natuurgebied te beheren

Wandelen

De ingang van het park ligt midden in het dorp Scherpenzeel. Het omliggende landgoed is particulier eigendom. Daar kunt u ook een mooie wandeling of fietstocht maken.

Meer informatie op www.landgoedscherpenzeel.nl.

Locatie & voorzieningen

Locatie

Burgemeester Royaardslaan 1
3925 GG Scherpenzeel

Regio Veluwe – Gemeente Scherpenzeel
Verworven 2005 – Oppervlakte 7 ha

Fietsroute West-Veluwe

Huis Scherpenzeel kaart

Voorzieningen

  • Wandelen
  • Trouw/feestlocatie
  • Vergaderlocatie

Geschiedenis

Scherpenzeel, gelegen op de grens van Gelre en het Sticht, was strategisch gezien een belangrijk punt. In de 14e eeuw stond er op dezelfde plek al een versterkt huis.

Landheren van Scherpenzeel

Tussen de Hertog van Gelre en de Bisschop van Utrecht waren in die tijd regelmatig strubbelingen. Scherpenzeel was door de eeuwen heen nu weer Utrechts, dan weer Gelders bezit. Vanaf de 13e of 14e eeuw was Scherpenzeel eigendom van de familie Van Scherpenzeel. Na 1636 waren respectievelijk de families Westerholt, Van Naamen en Royaards eigenaar.

Die laatste familie heeft het huis, koetshuis, poorthuis en park in 1975 overgedragen aan de gemeente Scherpenzeel en vanaf begin jaren tachtig heeft het dienst gedaan als gemeentehuis. Het omringende landgoed Scherpenzeel bleef in particulier bezit.
Bij een ingrijpende restauratie besloot men om het neogotische karakter van het huis te behouden en niet terug te grijpen op oudere bouwperioden.

In 2005 heeft de gemeente het Rijksmonument Huis Scherpenzeel met bijbehorend park, poortgebouw en koetshuis overgedragen aan de Stichting Vrienden der Geldersche Kasteelen.

Park

In 1856 heeft architect Van Lunteren het landschapspark ontworpen, compleet met koetshuis, oranjerie, moestuin, tuinmanswoning, ijskelder en theekoepel aan de Lunterse Beek. Naast deze tastbare elementen biedt het park verschillende ‘vergezichten’. Voor de aanleg van het landschapspark moest de doorgaande weg wijken. Tegelijkertijd heeft het huis de functie buitenplaats gekregen. Sinds de aanleg van het park hebben meerdere bekende tuin- en landschapsarchitecten het park vernieuwd.

Schatkist van Gederland – Tuin en park Scherpenzeel

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

Bezoek een kasteel

De Gelderse kastelen zijn magische poorten, elk uniek door zijn ligging, bouwstijl en rijke geschiedenis. Ze vertellen je in geuren en kleuren hoe onze voorouders leefden, soms tot wel tot 700 jaar terug. Ook rondom elk kasteel is veel te zien en beleven. Ontdek ze allemaal!

Boek je tickets

Koop hier kaarten voor je kasteelbezoek of reserveer een kasteelactiviteit.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

De natuur in

Bezoek een natuurgebied of landgoed

Je vindt onze 161 natuurgebieden in elke uithoek van de provincie. We beheren bijna 12.000 hectare Gelderse natuur. Van de groene Veluwe, het waterrijke Rivierengebied tot het coulissenlandschap van de Achterhoek. Laat je verrassen en ontdek de natuur bij jou in de buurt.

Kies een activiteit

Ontdek de Gelderse natuur op de manier die bij je past.