Kunt u deze e-mail niet goed lezen? Bekijk dan de online versie.
17 maart 2020

Het is voorjaar en dat is volop te merken in de natuur: bloesem, struiken en bomen lopen uit en dieren laten zich weer zien. Ook de dagen worden merkbaar langer en de vogels zingen hun lied. Een lichtpuntje in deze tijd.

Welkom buiten

Vuursteenberg in het voorjaar

Het zijn bijzondere tijden waarin we met elkaar er alles aan doen om het risico op verdere verspreiding van het coronavirus te minimaliseren. Maar onze natuurgebieden zijn nog steeds toegankelijk. Wees welkom om een frisse neus te halen en te genieten van het ontluikende voorjaar! Hou wel rekening met elkaar en neem de richtlijnen in acht: vermijd drukke plekken, houd altijd minimaal 1,5 meter afstand van elkaar en heeft u griepverschijnselen, blijf dan thuis. Daarnaast gelden natuurlijk onze reguliere openstellingsregels in het belang van de natuur. Op wegen en paden blijven en uw hond aanlijnen waar dat wordt gevraagd is altijd belangrijk en zeker nu vanwege het broedseizoen. 
Wij hopen u snel weer te kunnen ontvangen op onze kastelen, in de bezoekerscentra en bij excursies.

Bekijk onze wandelroutes.

Stinsen & bloesem

pimpelmees in bloesem

Om buitenplaatsen in het vroege voorjaar te voorzien van kleur zijn door de vroegere bewoners in de middeleeuwen stinsenplanten naar Nederland gehaald. Nog steeds zorgen duizenden opvallende bloemen voor een prachtig kleurenboeket die duidelijk maken dat de lente is begonnen. Op landgoed Waardenburg en Neerijnen en landgoed Kieftskamp en omgeving valt nu veel te genieten.
In april en mei bloeien fruitbomen in de Betuwe, Bommelerwaard en het Land van Maas en Waal. Afwisselend bloeien kers en pruimenboom, daarna peer en tenslotte de prachtige roze appelbloesem. Online is informatie te vinden over het precieze moment dit jaar. Bekijk onze gebieden voor een mooie wandeling of fietstocht.

Naar alle natuurgebieden en landgoederen.

Machtige burchten en statige landhuizen

kasteel Hernen in het voorjaar

Geïnteresseerd in Gelders erfgoed? Bewonder portretten van roemruchte bewoners en de inboedel uit rijke interieurs op Collectie Gelderland. Daar vindt u ook een schat aan objecten uit de inboedel van Geldersch Landschap & Kasteelen. Lezen over de geschiedenis van Gelderland in canons, routes, specials en losse verhalen kan op MijnGelderland
Door er in de buurt te wandelen kunt u genieten van statige oprijlanen, bloeiende boomgaarden en kastelen in het landschap. En als het weer kan, verwelkomen we u graag weer binnen in de kastelen en buitenhuizen.

Ontdek 7 kastelen en huizen.

Vogelzang herkennen

appelvink

In bos, park en tuin fluiten de vogeltjes weer volop. Binnenkort krijgen de standvogels, de vogels die het hele jaar in Nederland blijven, weer gezelschap van trekvogels. En dan begint het grote voorjaarsconcert pas goed. Eén van de eerste is de tjiftaf. Die zingt zoals hij is genoemd en als je hem hoort, weet je zeker dat de lente is begonnen. 
Met wat oefenen kun je zelf soorten herkennen. Zo klinkt een roodborstje als een kabbelend beekje. De zwarte mees maakt een geluid dat klinkt als een handfietspompje en de vink maakt zijn lied niet af. Die zakt ineens in toonhoogte en stopt dan. Dat wordt de vinkenslag genoemd. 
Vogels fluiten in het voorjaar om hun territorium af te bakenen én ze willen indruk maken op de vrouwtjes. Door zo mooi mogelijk te zingen laten ze zien dat ze sterk zijn. Daar vallen de vrouwtjes op en zij bepalen de partnerkeuze.

Een bos vol verhalen

boswachter Sabine bij bostulp op Landgoed Waardenburg en Neerijnen

Boswachter Sabine neemt ons mee naar de prachtige natuur van het Landgoed Waardenburg en Neerijnen om watervogels, reeën, vossen te spotten in de uiterwaard. In het parkbos tussen kasteel Waardenburg en huis Neerijnen vindt ze voorjaarsbloemen die typisch zijn voor buitenplaatsen. In het voorjaar maken ze een tapijt van gekleurde bloemen.

Bekijk de video.

Powered by Aan Zee