Zomer in Gelderland

Het is zomer! Dat betekent lange avonden en vakantie. Hoe kun je die nu het beste besteden en in Gelderland genieten van het mooie weer? We hebben de leukste tips voor je op een rijtje gezet!

Bezoek kasteel cannenburch

Natuur dichtbij

Ga deze zomer op ontdekkingstocht in de natuur dichtbij huis of op je vakantieplek. In een groot deel van de terreinen van Geldersch Landschap & Kasteelen zijn gemarkeerde wandelroutes uitgezet.
Een (picknick)bankje of kleed onder een grote boom of aan de waterkant zijn perfecte plekken voor een verfrissende stop.

Naar de natuurgebieden

© Floor ten Brink

Excursies in de natuur

We organiseren deze zomer volop excursies met de boswachter! Leer meer over planten, dieren en de boeiende geschiedenis van het landschap tijdens een ontspannen wandeling of fietstocht.

Naar het excursieprogramma

Bezoek een kasteel

Zeven kastelen zijn opengesteld voor een fascinerend bezoek. Elk uniek door zijn ligging, bouwstijl en rijke geschiedenis. Ze vertellen je in geuren en kleuren hoe onze voorouders leefden,soms tot wel 700 jaar terug. De kastelen bieden kleinschalige activiteiten, tentoonstellingen en interessante wandelingen in de omgeving aan. Ontmoet kasteelbewoners of neem deel aan een rondleiding door een van de prachtige kasteeltuinen.

Ontdek de kastelen

© Ton Rothengatter

Toptuinen

In de Achterhoek vind je het prachtige huis Verwolde. Dit statige landhuis is omringd door een prachtige tuin: een lust voor alle zintuigen, met prachtige kleuren, geuren en gonzende insecten. Zes tuinen die een bezoek meer dan waard zijn hebben we op een rij gezet. Ze liggen op landgoederen waar het mooi wandelen is. Met een drankje op een terras is dit met recht vakantie vieren in eigen (Gelder)land. 

Bloeiende tuinen

Een uniek terrasje pakken

Zeg nou zelf, een heerlijk koud drankje is lekkerder als je dat op een bijzondere locatie drinkt. Bij een kasteel bijvoorbeeld! Bij kasteel Doorwerth is in de voorburcht het sfeervolle Kasteelcafé De Zalmen gevestigd. Op het terras van de Oranjerie bij kasteel Rosendael geniet je van een schitterend uitzicht op de tuin en het kasteel. Vanaf het terras van Het Koetshuis op de voorburcht van kasteel Ammersoyen heb je uitzicht op het kasteel en ook vanaf het nieuwe restaurant ‘Bij Maarten in ’t Koetshuis’ op het voorplein van kasteel Cannenburch is het uitzicht op het kasteel onovertroffen. Mooier wordt het niet!

© NBTC

Herten in de zomer

Edelherten houden niet zo van warmte. Met hoger wordende temperaturen zoeken ze beschutting en verkoeling bij poelen, vennen en in bosranden. In de avondschemering trekken de herten naar de open velden en grazen de hele nacht door. Behalve gras eten ze kruiden, blad van loofbomen, schors, eikels en beukennoten.  
Kans maken op het zien van deze machtige dieren? In de verschillende natuurterreinen op de Veluwe zoals de Loenermark, De Dellen en op landgoed Staverden maak je een goede kans! 

edelhert gewei
© Gerrit van de Vemde
Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

Bezoek een kasteel

De Gelderse kastelen zijn magische poorten, elk uniek door zijn ligging, bouwstijl en rijke geschiedenis. Ze vertellen je in geuren en kleuren hoe onze voorouders leefden, soms tot wel tot 700 jaar terug. Ook rondom elk kasteel is veel te zien en beleven. Ontdek ze allemaal!

Boek je tickets

Koop hier kaarten voor je kasteelbezoek of reserveer een kasteelactiviteit.

Sluit activiteiten
Geldersch Landschap en Kasteelen

De natuur in

Bezoek een natuurgebied of landgoed

Je vindt onze 161 natuurgebieden in elke uithoek van de provincie. We beheren bijna 12.000 hectare Gelderse natuur. Van de groene Veluwe, het waterrijke Rivierengebied tot het coulissenlandschap van de Achterhoek. Laat je verrassen en ontdek de natuur bij jou in de buurt.

Kies een activiteit

Ontdek de Gelderse natuur op de manier die bij je past.