
Koloniaal en slavernijverleden van de bewoners van huis Zypendaal
Op de plek van het huidige huis Zypendaal staat in de 17e eeuw al een Huis Zypendaal. In 1742 koopt Hendrik Willem Brantsen Zypendaal. Hij besluit het oude huis Zypendaal te slopen om er een nieuw huis te bouwen, wat zij als buitenhuis gebruiken.
Tijdens de aanleg in de jaren 1762-1764 zijn de inkomsten van de bouwheer en zijn vrouw hoger dan ooit. De opbrengst van suikerplantages in Suriname draagt bij aan de bouw van het stijlvolle huis. Het Nederlandse slavernijverleden is verbonden met de geschiedenis van Zypendaal.


Algemene kaart van de provincie Suriname, Lavaux 1737 kaart waarop de ligging van Plantage Vossenburg te zien is (midden bovenaan in geel) © Screenshot website UvA, PDA

De buitenplaats van de familie Brantsen
Het echtpaar Brantsen woont in het centrum van Arnhem en Hendrik Willem besluit het oude huis Zypendaal te slopen om er een nieuwe buitenplaats te bouwen, om daar in alle rust te kunnen vertoeven. Tijdens de aanleg in de jaren 1762-1764 zijn de inkomsten van de bouwheer en zijn vrouw hoger dan ooit. De opbrengst van suikerplantages in Suriname draagt bij aan de bouw van het stijlvolle huis.
Sporen van slavernijverleden
Het project ‘Sporen van Slavernijverleden in Gelderland’ heeft onder andere het verhaal van Anne van Vossenburg blootgelegd. Aan haar naam kun je zien dat Anna tot het eigendom behoorde van plantage Vossenburg te Suriname. Ze is daar in slavernij geboren, de exacte datum weten we niet.
Uit de archieven weten we dat de ‘swartin Anna’ in 1725 de zussen Hester en Johanna de Vree vergezelt op de overtocht van Suriname naar ons land. De zusjes De Vree trouwen met twee broers uit de familie Brantsen. Tot haar dood woont Anna in het centrum van Arnhem. Bij haar dood laat Anna een zilveren kurkentrekker na aan Johan Brantsen jr., de kleinzoon van dit echtpaar.
Op de website van Erfgoed Gelderland vind je het hele verhaal van Anna van Vossenburg.